Група армии „С“: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
м →‎История: Франкфурт на Майн
Ред 2: Ред 2:


== История ==
== История ==
''Група армии „Ц“'' е създадена от (Heeresgruppenkommando 2) във [[Франкфурт]] на 26 август 1939 г. Първоначално тя командва всички войски на [[Западен фронт|Западния фронт]] в [[Германия]], но след [[Полска кампания (1939)|Полската кампания]] тя командва само южната част на [[битката за Франция|Западния фронт]], където ръководи пробива на предната част по [[Линия „Мажино“]] през юни 1940 г. В края на [[битката за Франция]] тя се премести обратно в [[Германия]], но на следващата година под наименованието ''Abschnittsstab Ostpreußen'' е преместена в [[Източна Прусия]]. На 21 юни 1941 г. е преименувана на [[Група армии „Север“]].
''Група армии „Ц“'' е създадена от (Heeresgruppenkommando 2) във [[Франкфурт на Майн]] на 26 август 1939 г. Първоначално тя командва всички войски на [[Западен фронт|Западния фронт]] в [[Германия]], но след [[Полска кампания (1939)|Полската кампания]] тя командва само южната част на [[битката за Франция|Западния фронт]], където ръководи пробива на предната част по [[Линия „Мажино“]] през юни 1940 г. В края на [[битката за Франция]] тя се премести обратно в [[Германия]], но на следващата година под наименованието ''Abschnittsstab Ostpreußen'' е преместена в [[Източна Прусия]]. На 21 юни 1941 г. е преименувана на [[Група армии „Север“]].


== Командири ==
== Командири ==

Версия от 19:48, 10 март 2010

Група армии „Ц“, (Шаблон:Lang-de) е една от групите армии на немския Вермахт по време на Втората световна война.

История

Група армии „Ц“ е създадена от (Heeresgruppenkommando 2) във Франкфурт на Майн на 26 август 1939 г. Първоначално тя командва всички войски на Западния фронт в Германия, но след Полската кампания тя командва само южната част на Западния фронт, където ръководи пробива на предната част по Линия „Мажино“ през юни 1940 г. В края на битката за Франция тя се премести обратно в Германия, но на следващата година под наименованието Abschnittsstab Ostpreußen е преместена в Източна Прусия. На 21 юни 1941 г. е преименувана на Група армии „Север“.

Командири