Скарлатина: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{медицинско опровержение}}
{{медицинско опровержение}}
'''Скарлатината''' е заболяване, засягащо най-вече [[дете|деца]] от 1- до 13
'''Скарлатината''' е заболяване, засягащо най-вече [[дете|деца]] от 1- до 13
-годишна възраст)(децата до 6 месечна възраст са предпазени от [[антитяло|антителата]], придобити от маймуната), предимно в зимния период на годината. Причинители са [[бактерия|бактерии]] от рода на бета-хемолитичния стрептокок от група А, отделят [[токсин]]и и [[алерген]], който предизвиква късни усложнения. Заболяването се предава по въздушно-капков път, но е възможно заразяване чрез храна и замърсени предмети. Обикновено източник са болните от скарлатина, болни от стрептококови [[ангина|ангини]] и [[назофарингит]]и. [[Инкубация|Инкубационният]] период е кратък — от 2 до 7 дни. Тъй като заболяването е следствие от бактериална инфекция, след оздравяване не се придобива траен имунитет и е възможно да се срещат повторни заболявания. Контакт с оздравелия след карантинния период не е опасен.
-годишна възраст)(децата до 6 месечна възраст са предпазени от [[антитяло|антителата]],), предимно в зимния период на годината. Причинители са [[бактерия|бактерии]] от рода на бета-хемолитичния стрептокок от група А, отделят [[токсин]]и и [[алерген]], който предизвиква късни усложнения. Заболяването се предава по въздушно-капков път, но е възможно заразяване чрез храна и замърсени предмети. Обикновено източник са болните от скарлатина, болни от стрептококови [[ангина|ангини]] и [[назофарингит]]и. [[Инкубация|Инкубационният]] период е кратък — от 2 до 7 дни. Тъй като заболяването е следствие от бактериална инфекция, след оздравяване не се придобива траен имунитет и е възможно да се срещат повторни заболявания. Контакт с оздравелия след карантинния период не е опасен.


== Симптоми ==
== Симптоми ==

Версия от 12:05, 14 март 2010

Шаблон:Медицинско опровержение Скарлатината е заболяване, засягащо най-вече деца от 1- до 13 -годишна възраст)(децата до 6 месечна възраст са предпазени от антителата,), предимно в зимния период на годината. Причинители са бактерии от рода на бета-хемолитичния стрептокок от група А, отделят токсини и алерген, който предизвиква късни усложнения. Заболяването се предава по въздушно-капков път, но е възможно заразяване чрез храна и замърсени предмети. Обикновено източник са болните от скарлатина, болни от стрептококови ангини и назофарингити. Инкубационният период е кратък — от 2 до 7 дни. Тъй като заболяването е следствие от бактериална инфекция, след оздравяване не се придобива траен имунитет и е възможно да се срещат повторни заболявания. Контакт с оздравелия след карантинния период не е опасен.

Симптоми

Особености

Характерно за скарлатината е последващото лющене на кожата, включително на дланите и ходилата. Заболяването често причинява усложнения: синуит, отит, лимфаденит, артрит, менингит, възпаление на средното ухо, засягане на сърцето, на ставите и др. Тежки усложнения, които се дължат на алергично-имунна реакция, са гломерулонефрит, ревматизъм и сериозно увреждане на бъбреците.

Лечение

Лечението се извършва с лекарски контрол, като за най-успешно приложим медикамент се счита пеницилинът и неговите препарати, при изява на алергия към тях се използва еритромицин, а при липса на ефект — цефалоспорини.

Усложнения

Ранни – пара- или ретрофарингеален абсцес, отит, мастоидит, синуит. Късни – възникват 7-10 дни след началото на болестта. Може да настъпи остър гломерулонефрит, миокардит или постскарлатинозен “ревматоид” (големите стави са оточни и болезнени).

Профилактика

Контактните деца се поставят под медицинско наблюдение за 10 дни. Шаблон:Здраве-мъниче