Дико Джелебов: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Бързо добавяне на Категория:Малко Търново (ползвайки HotCat.js)
Ред 26: Ред 26:
[[Категория:Дейци на ВМОРО]]
[[Категория:Дейци на ВМОРО]]
[[Категория:Малко Търново]]
[[Категория:Малко Търново]]
[[Категория:Български революционери от Тракия]]

Версия от 06:17, 15 март 2010

Дико Джелебов
български революционер
Роден
Починал
Дико Джелебов в Общомедия

Дико Джелебов е български революционер, войвода на ВМОРО.

Биография

Роден е в Малко Търново. Баща му е куриер на революционната организация, брат му четник, а сестра му ятачка. Завършва трети клас и става учител. По-късно служи в Двадесет и четвърти пехотен черноморски полк в Бургас.

Напуска военната служа и влиза във ВМОРО. От 1901 година е четник при Георги Кондолов. На конгреса на Петрова нива Джелебов е определен за войвода на Стоиловски революционен участък. На 4 (17) август той получава известие да хвърли първата бомба за оповестяване на Илинденско-преображенското въстание. Ръководи нападението на участъка в Стоилово. След края на въстанието четата му охранява бягащите българи към българската граница. През 1903 напада село Сазара.

По време на Хуриета Дико Джелебов се завръща в Ятрос и става учител въпреки недоволството на гръцкия владика. Убит е в местността Татар дере в 1909 година от гръцки терористи.[1][2]

Бележки

  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001.
  2. Тракийско дружество „Антим Първи“.