Дух (философия): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
JAnDbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: an, ar, az, bn, bs, ca, cs, es, et, fa, fi, fr, gan, he, ia, id, is, it, ja, ko, la, ml, nl, no, pl, pt, ro, scn, simple, sl, sq, sr, sv, ta, th, tl, tr, vi, war, yi, zh, zh-min-nan Изтриване: de, ru Промян
Ред 34: Ред 34:
[[Категория:Философия]]
[[Категория:Философия]]


[[de:Geist]]
[[an:Mente]]
[[ar:عقل]]
[[az:ذهن]]
[[bn:মন]]
[[bs:Duh]]
[[ca:Ment]]
[[cs:Mysl]]
[[en:Mind]]
[[en:Mind]]
[[eo:Spirito]]
[[eo:Menso]]
[[es:Mente]]
[[ru:Дух (философия)]]
[[et:Vaim (mens)]]
[[fa:ذهن]]
[[fi:Mieli]]
[[fr:Esprit]]
[[gan:心智]]
[[he:נפש]]
[[ia:Mente]]
[[id:Akal]]
[[is:Hugur]]
[[it:Mente]]
[[ja:心]]
[[ko:마음]]
[[la:Mens]]
[[ml:മനസ്സ്]]
[[nl:Geest]]
[[no:Sinn]]
[[pl:Umysł]]
[[pt:Mente]]
[[ro:Minte]]
[[scn:Spirtu]]
[[simple:Mind]]
[[sl:Razum]]
[[sq:Mendja]]
[[sr:Ум]]
[[sv:Psyke]]
[[ta:மனம்]]
[[th:จิตใจ]]
[[tl:Isip]]
[[tr:Zihin]]
[[vi:Tâm trí]]
[[war:Hunahuna]]
[[yi:שכל]]
[[zh:心灵]]
[[zh-min-nan:Sim]]

Версия от 13:49, 17 март 2010

Дух е основно понятие във философията, засягащо всички нейни аспекти, особено онтологията и гносеологията. В различните философски системи в понятието се влага различен, често диаметрално противоположен смисъл. Най-общо - онтологично духът е нематериалната субстанция, която лежи в основата (респективно не лежи) на всичко съществуващо. Що се отнася до гносеологията, духът като понятие, наред с разума и интелекта, при цаялото разнообразие от тълкувания, е фундаментален термин за всяка философска система.

Историческа еволюция на понятието

Антична философия

Еквиваленти в други древни философски системи

Средновековна философия

Немска класическа философия

Кант

Фихте

Шелинг

Според философските възгледи на Шелинг духът, както и материята, са еднакво недостъпни за човешкото познание. Той признава обекнивността и на двете субстанции, но ги определя като "безразлични", що се отнася до тяхното присъствие в основата на мирозданието и неговото разбиране.

Хегел

Понятието за духа е в центъра на философската система на Хегел. Основното съчинение на този немски философ е озаглавено именно "Феноменология на духа". В неговия изказ понятията "дух" и "абсолютна идея" са тъждествени. За Хегел духът е обективно начало на мирозданието. Оттам нататък духът намира своя израз в човека, където се развива на базата на същите принципи, по които и във вселената. Всичко материално, независимо дали става дума за природата или създаденото от човека, е въплъщение на същия този универсален дух. Именно духът прави обектите познаваеми. Важно е да се отбележи, че за Хегел духът не е просто изначална статична субстанция - той е също динамичен, търпи развитие, присъства в историята и еволюцията.

Марксизъм

Марксизмът отрича обективното съществуване на духа и го приема за функция на материята. Всъщност това е първата голяма философска система, която не само отрича субстанциалността на духа, но и го противопоставя на материята - при своята формулировка на т. нар. "основен философски въпрос". Въпреки това понятието има важно значение за марксическата гносеология - особено в аспектите на познаваемостта на света - макар и производен на материята, той единствен може (при това в пълнота), да постигне истинско познание за света.

Позитивизъм

Философията на 20 век

Други