Норамидопирин: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
SieBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: tr:Metamizol
Ред 38: Ред 38:
== Дозировка ==
== Дозировка ==
{{медицинско опровержение}}
{{медицинско опровержение}}
500 мг 2-3 пъти дневно за възрастни. Максимално-допустимата доза за възрастни е 3 г за денонощие перорално, а при деца според предписанието на педиатъра, но не повече от 300 мг на денонощие при 3-годишните, 600 мг за 6-годишните, 900 мг за до 14 годишните.
500 мг 2-3 пъти дневно за възрастни. Максимално-допустимата доза за възрастни е 3 г за денонощие перорално, а при деца според предписанието на педиатъра, но не повече от 300 мг на денонощие при 3-годишните, 600 мг за 6-годишните, 900 мг за до 14 години.


== Достъп до пациента ==
== Достъп до пациента ==

Версия от 12:02, 18 март 2010

За рок-групата вижте Аналгин (група).
Химична формула
Химическо наименование: Натриева сол на [[(2.3-диметил-5-оксо-1-фенил-3-пиразолин-4-ил)метил]амино]-метансулфоновата киселина
Научно наименование: Metamizole Sodium - INN
Достъп по пациента: Свободен, без рецепта. Списък Б.
Синоними: Analgin, Algozone, Biopyrin, Novalgin, Pyralgin, Sulpyrin, Dipyron


Приложение

При болки, болки в главата, зъбобол, при температура, артралгии, миозити, невралгии, леки висцерални болки, ревматизъм.

Фармацевтична характеристика

Има добре изразен обезболяващ и противотемпературен ефект и по-слаб противовъзпалителен ефект.

Странични ефекти

Алергични реакции, а при венозно въвеждане и алергичен шок, местно дразнещо действие при подкожно инжектиране и риск от развитие на абсцеси.

Противопоказания

Алергия и агранулоцитоза

Дозировка

Шаблон:Медицинско опровержение 500 мг 2-3 пъти дневно за възрастни. Максимално-допустимата доза за възрастни е 3 г за денонощие перорално, а при деца според предписанието на педиатъра, но не повече от 300 мг на денонощие при 3-годишните, 600 мг за 6-годишните, 900 мг за до 14 години.

Достъп до пациента

В България - свободен. В някои държави като Швеция от 1974, САЩ от 1977; и повече от 30 други държави, вкл. Япония, Австралия и повечето страни от ЕС лекарството е забранено. В редки случаи е използвано като ветеринарно лекарство. В останалия свят (особено в Мексико, Индия, Бразилия, Русия, страни от третия свят) метамизол е свободно достъпен и е един от най-популярените аналгетици.