78 средно училище „Христо Смирненски“: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Plamen003 (беседа | приноси)
Ред 15: Ред 15:
== История на училището ==
== История на училището ==


78 училище е създадено през 1887 година като преимник на
78 училище е създадено през 1887 година като приемник на училищата в съседните села [[Вердикал]], [[Иваняне]] и [[Клисура (Област София)|Клисура]]
На 28.ІХ. същата година отваря врати за 8 ученици първата класна стая в дома на Коста Минчев. По повод 100-годишнината на училището там е поставена паметна плоча. Само на 30-ина метра от школото извисява вековна снага „Вазовият дъб”, където през [[1900]] година [[Иван Вазов|Вазов]] пише „Утро в Банки”.

училищата в съседните села Вердикал, Иваняне и Клисура

На 28.ІХ.същата година отваря врати за 8 ученици първата класна стая в дома на Коста Минчев. По повод 100-годишнината на училището там е поставена паметна плоча.Само на 30-ина метра от школото извисява вековна снага „Вазовият дъб”,където през 1900 година Вазов пише „Утро в Банки”.


Потокът от деца расте, а заедно с него и нуждата от собствена сграда и на 27.V.1923 година е направена първата копка на строежа й.
Потокът от деца расте, а заедно с него и нуждата от собствена сграда и на 27.V.1923 година е направена първата копка на строежа й.


Учебната 1955/1956 година учениците посрещат в нови просторни класни стаи и с нов патрон - Христо Смирненски. Името на поета 78 СОУ носи и днес. През същата година е въведен и гимназиален курс на обучение. Училището в Банкя бързо се разраства. Към съществуващата сграда се строят три нови корпуса, които се откриват през 1985година
Учебната 1955/1956 година учениците посрещат в нови просторни класни стаи и с нов патрон - [[Христо Смирненски]]. Името на поета 78 СОУ носи и днес. През същата година е въведен и гимназиален курс на обучение. Училището в [[Банкя]] бързо се разраства. Към съществуващата сграда се строят три нови корпуса, които се откриват през 1985 година.



== Химн ==
== Химн ==

Версия от 13:26, 18 март 2010

За училището

”Христо Смирненски” 78 СОУ е училище в град Банкя.Днес със своите 15 000 кв.м. разгърната площ , 78 СОУ” Христо Смирненски” се определя като най-голямотo на Балканския п-в. Разполага с 64 класни стаи, 8 специализирани кабинета, 3 компютърни зали, 2 физкултурни салона, плувен басейн, стол, изложбена зала, актова зала с оборудвана театрална сцена, салон за танци и зала за джудо. Учениците ползват и два бюфета с тoпли и студени закуски. За спорт на открито са осигурени две баскетболни игрища, футболно игрище с изкуствена настилка и 100 седящи места, тенис корт и други спортни кътове в големия училищен двор / 2 000 кв.м./

В 78 СОУ коридорите приличат на просторни зали. С много въображение и постоянство учениците и учителите са ги превърнали във визуален разказ за България , Европа и своето място в тях. Особено интересно е ”Фоайето на Смирненски„. Всичко в него е наше дело,а парите са набавени от акции за кестени и хартия в чест на 120-та годишнина на училището.


База

Просторно и светло,училището разполага с 64 класни стаи и 8 специализирани кабинета, 3 компютърни зали, 2 физкултурни салона. Извънкласните занимания са обезпечени със стрелбище, фитнес, плувен басейн, актова зала с професионално оборудвана сцена. зала за танци, зала за джудо, изложбена зала. За самоподготовка учениците имат на разположение библиотека, център за чуждоезикова детска литература и интернет зали. Историята на училището е представена чрез снимки в музея на 78 СОУ.

Отличителен белег на училището е грижата за здравето на децата. Не е преставал да функционира лекарски кабинет, напълно безплатен за учениците. За здравословното хранене на децата са осигурени училищен стол и два бюфета.


История на училището

78 училище е създадено през 1887 година като приемник на училищата в съседните села Вердикал, Иваняне и Клисура На 28.ІХ. същата година отваря врати за 8 ученици първата класна стая в дома на Коста Минчев. По повод 100-годишнината на училището там е поставена паметна плоча. Само на 30-ина метра от школото извисява вековна снага „Вазовият дъб”, където през 1900 година Вазов пише „Утро в Банки”.

Потокът от деца расте, а заедно с него и нуждата от собствена сграда и на 27.V.1923 година е направена първата копка на строежа й.

Учебната 1955/1956 година учениците посрещат в нови просторни класни стаи и с нов патрон - Христо Смирненски. Името на поета 78 СОУ носи и днес. През същата година е въведен и гимназиален курс на обучение. Училището в Банкя бързо се разраства. Към съществуващата сграда се строят три нови корпуса, които се откриват през 1985 година.

Химн

Кой разпалва в сърцата мечти? Кой ни води по пъища славни? Кой с познание мъдро дари умовете за знания жадни?

Припев: Седемдесет и осмо училище, разкрило ни света! Седемдесет и осмо - научи ни на труд и на мечта!

Някой ден ще заселвам звезди, ще градя свят добър и разумен, Дръзко аз ще разпалвам дори обичта във живота всемирен.

Припев:

Ала днес със любимия клас още уча полезни уроци, за да мога съдбата си аз да насочвам във вярна посока.

Припев:


Прием

В първи клас:

Една спортна паралелка (художествена гимнастика, футбол, джудо) Три общообразователни паралелки – ЗИП по избор: чужди езици, изобразително изкуство, музика, информационни технологии.


Подготвителна група:

за 6-годишни деца. Разнообразни допълнителни занимания.


Полуинтернатни групи: /безплатни/

Занимални за І – ІV клас до 17:30 часа. Квалифицирани педагози.

След завършен осми клас (съгласно Наредба №11):

Прием по документи:

Профил “Технологичен - Стопански мениджмънт” 29 ученици Балообразуващи предмети: Български език и литература, първи чужд език, география Профилиращи предмети: Технологии (икономически дисциплини), география и икономика, информационни технологии

Профил “Спорт - футбол и лека атлетика” 29 ученици Балообразуващи предмети: Физическо възпитание и спорт, първи чужд език, български език и литература Профилиращи предмети: Български език и литература, първи чужд език, Физическо възпитание и спорт

Извънкласни дейности

Извънкласните форми и дейности винаги са били на почит в 78 СОУ.Още в първите години младите таланти са намирали поле за изява. Днес училището предлага около 20 разнообразни форми за извънкласни занимания: Театрално Студио„ Смехурко”- съвместно със СтЦРД- филиал Банкя Музикално ателие „Елфи”- съвместно със СтЦРД-филиал Банкя Мажоретен състав Танцов състав Футбол Стрелба с лък Джудо Карате- таекуон-до – съвместно с Централния полицейски клуб по таекуон-до Каланетика Приложни изкуства- съвместно със СтЦРД-филиал Банкя Евроклуб- съвместно с фондация „Пайдея” „Млад огнеборец” Тенис на корт Тенис на маса Вестник „Междучасие” Младежки парламент