Система за управление на бази от данни: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Промяна: sq:Database management system (DBMS)
Xqbot (беседа | приноси)
Ред 19: Ред 19:
[[es:Sistema de gestión de bases de datos]]
[[es:Sistema de gestión de bases de datos]]
[[eu:Datu-baseak kudeatzeko sistema]]
[[eu:Datu-baseak kudeatzeko sistema]]
[[fa:سامانه مدیریت پایگاه داده‌ها]]
[[fa:سیستم مدیریت پایگاه داده‌ها]]
[[fi:Tietokannan hallintajärjestelmä]]
[[fi:Tietokannan hallintajärjestelmä]]
[[fr:Système de gestion de base de données]]
[[fr:Système de gestion de base de données]]

Версия от 03:37, 28 март 2010

Система за управление на бази от данни (съкращавано СУБД) се нарича съвкупност от компютърни програми, използвани за изграждане, поддръжка и използване на бази от данни. Примери за такава системи са Microsoft SQL Server, MySQL, Access, Oracle, Paradox, dBase, FoxPro, Cliper, Sybase, Informix. Някои от тях са потребителски ориентирани програмни среди, а други са по-скоро езици за създаване и описване на бази от данни. Програмата Microsoft Access, е типичен пример на потребителски ориентирана програма за управление на бази от данни. Макар че, в Microsoft Access е възможно и програмиране с езика SQL, малки бази от данни могат да бъдат създавани и без програмиране.

Системите за управление на базите от данни създават, обработват и поддържат точно определени структури от данни. Съществуват три типа организация на данните и връзките между тях: йерархичен, мрежови и релационен. Най-популярен е релационният модел, при който данните се организират в таблици, между които се осъществяват връзки (т.н. релации).

Таблиците се състоят от именувани редове и колони. Редовете се наричат записи, а колоните - полета. Шаблон:Софтуер-мъниче