Ванахайм: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
завършване на статията
м Робот Добавяне: en:Vanaheimr
Ред 43: Ред 43:
[[de:Vanaheimr]]
[[de:Vanaheimr]]
[[el:Βαναχέιμ]]
[[el:Βαναχέιμ]]
[[en:Vanaheimr]]
[[es:Vanaheim]]
[[es:Vanaheim]]
[[fi:Vanaheim]]
[[fr:Vanaheim]]
[[fr:Vanaheim]]
[[ko:바나헤임]]
[[it:Vanaheimr]]
[[he:ואנאהיים]]
[[he:ואנאהיים]]
[[it:Vanaheimr]]
[[ja:ヴァナヘイム]]
[[ko:바나헤임]]
[[lt:Vanaheimas]]
[[lt:Vanaheimas]]
[[nl:Vanaheim]]
[[nl:Vanaheim]]
[[ja:ヴァナヘイム]]
[[pl:Wanaheim]]
[[pl:Wanaheim]]
[[pt:Vanaheim]]
[[pt:Vanaheim]]
[[ru:Ванахейм]]
[[ru:Ванахейм]]
[[sh:Vanaheim]]
[[sh:Vanaheim]]
[[fi:Vanaheim]]
[[sv:Vanheim]]
[[sv:Vanheim]]
[[zh:華納海姆]]
[[zh:華納海姆]]

Версия от 10:52, 28 март 2010

В скандинавската митология Ванахайм (нордически: Vanaheimr - Дом на ванирите) е един от деветте свята, място свързано с Ванир - бог на плодородието, мъдростта. Той има способност да вижда в бъдещето. Ванахайм е спомената в Поетичната Еда, съставена през XIII век от древни традиционни източници, Прозачната Еда и Хаймскрингла (и двете творби са написани по същото време от Снори Стурлусон). В Прозаичната Еда Ванахайм е описан като мястото, където е отгледан бог Ньорд.

Прозаична и Поетична Еда

Ванахайм е споменат един единствен път в Поетичната Еда в куплет от поемата Вафтруднисмал. В тази поема Гагнрад (предрешеният Один) влиза в борба с йотуна Вафтруднир, при която двамата мерят своята хитрост и знания. Гагнрад пита великана откъде е произлязал бог Ньорд, защото макар той да владее много земи, не е отгледан сред асите. Вафтруднир отвръща, че богът е създаден във Ванахайм от „мъдри сили“, споменавайки че Ньорд е разменен като заложник по време на войната между Аси и Вани. Йотунът също отбелязва, че когато светът достигне своя сетен час (Рагнарьок) Ньорд ще се завърне при „мъдрия Ванир“:

Превод на английски от Бенджамин Торп:
Във Ванахайм мъдри сили го създадоха
и заложник на боговете дадоха.
При разпадането на света
той ще се завърне при мъдрия Ванир.
Превод на английски от Хенри Адамс Белоус:
В дома на Ванир създадоха го мъдрите
и го дадоха като заложник на боговете;
при залеза на света той отново ще се завърне
в дома на Ванир тъй мъдър.

В глава 24 от книгата (част втора) Гюлфагининг в Прозаичната Еда фигурата на Висок, седнала на трон, казва, че Ньорд е създаден във Ванахайм, но по-късно изпратен като заложник на асите.

В книгата Юнглинга сага от Хаймскрингла се описват фундаментите на скандинавската митология. В първа глава „Домът Ван или домът на Ванир“ се споменава като място, намиращо се около реката Дон (която, пише Снори, някога се е наричала „вилата на Тана/Вана“). Глава четвърта описва войната между Аси и Вани, като се отбелязва, че по време на размяната на заложниците, асите изпращат бог Хьонир във Ванахайм, където той веднага става вожд. В глава 15 се документира, че крал Свайгдир е встъпил в брак с жена на име Вана във „Ваналанд“, намираща се в Швеция. Двамата имат син, когото наричат Ванланди (означаващо „мъж от земята на Ванир“).

Теории

Хилда Елис Давидсон коментра, че точното местонахождение на Ванахайм в световното дърво Игдрасил и сред останалите осем свята не е известно, след като „водещите богове Фрей и Ньорд заедно с няколко други са представени заедно с асите в Асгард, но все пак изглежда възможно [Ванахайм] да се намира в подземния свят.“ Хилда отбелязва връзка между Ванир и „земните духове, които обитават могили и хълмове.“

Рудолф Симек твърди, че Снори „безспорно“ е измислил името Ванахайм като противоположност на Асгард, ала Симек не споменава нищо за наличието на същото име във Вафтруднисмал.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Vanaheimr в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​