Гуаякил: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Alexbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: yo:Guayaquil
Allmhurach (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 94: Ред 94:
[[fi:Guayaquil]]
[[fi:Guayaquil]]
[[fr:Guayaquil]]
[[fr:Guayaquil]]
[[gd:Guayaquil]]
[[he:גואיאקיל]]
[[he:גואיאקיל]]
[[hr:Guayaquil]]
[[hr:Guayaquil]]

Версия от 19:32, 31 март 2010

Гуаякил

Паметник описващ срещата между Симон Боливар и Хосе де Сан Мартин

Флаг на Гуаякил Герб на Гуаякил
Данни
Площ: 1,214 км²
Население: 1,985,379
(2004)
Гъстота на населението: 1,634 Души на км²
UTC: -5
Кмет
Хайме Хосе Небот Саади
Уеб адрес на града
http://www.guayaquil.gov.ec

Гуаякил или Сантяго де Гуаякил (исп. Guayaquil) е най-големият и най-населеният град в Еквадор. По данни от 2004 г. градът е с население 1,9 милиона души като е по-голям дори от столицата Кито, която е с население 1,5 милиона души. Гуаякил е на западния бряг на река Гуаяс която се влива в Тихия океан. Градът е важен стопански и промишлен център в региона.

История

Част от града през 1920 г.

Гуаякил е основан на 25 юли 1538 от испанския откривател Франсиско де Ореляна. Друг възможен откривател е испанският конкистадор Диего де Алмагро.

През 1600 г. градът е с население 2,000 души, през 1700 г. популацията нараства до 10,000 души.

През 1687 г. Гуаякил е атакуван и плячкосан от френски и английски пирати. От около 260 пирати, 35 умират, а други 46 са ранени;75 от бранителите на града умират и повече от 100 са ранени. Пиратите взимат със себе си и местни жени. Кито плаща откупа искан от пиратите с условие да освободят заложниците и да не изгарят Гуаякил.

На 9 октомври 1820 г. почти без никакви кръвопролития, група цивилни, подкрепени от армията, разбиват монархически настроената войскова част и задържат испанските власти. Гуаякил се провъзгласява за независим от Испания (Свободна провинция Гуаякил). Начело на града застава Хосе Хоакин де Олмедо. Това е ключова победа във войната за независимост от Испания.

Климат

Климатът е горещ и обикновено сух. През годините на Ел Ниньо валежите са много силни между януари и април ,а наводненията обичайно стават от май до декември. Мъглата е нормално явление през сухите месеци, за това часовете слънчева светлина са повече през влажния сезон.

Побратимени градове

Шаблон:Еквадор-мъниче