Бон (религия): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Будизъм?!
Ред 7: Ред 7:
{{Превод от|en|Bon(religion)|284191728}}
{{Превод от|en|Bon(religion)|284191728}}


[[Категория:Будизъм]]
[[Категория:Религиозни системи]]
[[Категория:Тибет]]


[[cs:Bön]]
[[cs:Bön]]

Версия от 09:16, 4 април 2010

Бон (Тибетски: བོན་; диалект в Лхаса: [pʰø̃̀(n)] най - старата духовна традиция в Тибет. Тензин Гяцо, четиринадесетият Далай Лама, класифицира Бон традицията като петата най-важна духовна школа на Тибет, наравно със Нингма, Сакя, Кагю и Гелугпа – школи или линии на Ваджраяна Будизма, въпреки дългогодишното историческо съперничество между влиянията на Бон-традицията и Будизма в Тибет.

Сричката -по или -па е прибавена към съществителното име, да обозначи човека, който е от определено място или извършва определено действие; следователно "Бонпо" означава последовател на Бон традицията, "Нингмапа" е последовател на традицията на Нингма, и т. н. (Женските окончания са -мо и съответно -ма, но обикновено, те не се използват в имената на Тибетските религиозни традиции).

Често наричана шаманистична и анимистична традиция на Хималаите, датираща от преди Будизма, който става популярен през 7 век, по-новите проучвания разкриват богатството и на двете религиозни традиции, и в културен план, в противоречие с това което са мислели първоначално пионерите измежду Западните учени.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Bon(religion) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​