Вигвам: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: no:Wigwam
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
[[Файл:Lefferts Wigwam jeh.JPG|дясно|мини|Вигвам]]
[[Файл:Lefferts Wigwam jeh.JPG|дясно|мини|Вигвам]]
'''Вигвамът''' е куполообразно жилище, използвано от някои индиански племена в Северна Америка, предимно от алгонкинското езиково семейство. Вигвамите са били разпространени в източните горски райони и земите около Големите езера.
'''Вигвамът''' е жилището на някои американски индиански племена. То се строи на земята, като за строежа му се използват кожи, дървени пръти, [[кал]], [[кост]]и (в [[праистория]]та) и треви (изсушени). Самият вигвам отвън е бил понякога изрисуван с митични същества и богове, в които вярвали [[индианци]]те.
Вигвамът се състои от скелет, направен от пръти и покровало от дървестна гора (най-често бреза или бряст) или специално изработени рогозки. Понякога частично се използват и кожи, но по принцип консруктимните елементи на вигвама са предимно растителни.


== Вижте също ==
== Вижте също ==

Версия от 19:01, 4 април 2010

Вигвам

Вигвамът е куполообразно жилище, използвано от някои индиански племена в Северна Америка, предимно от алгонкинското езиково семейство. Вигвамите са били разпространени в източните горски райони и земите около Големите езера. Вигвамът се състои от скелет, направен от пръти и покровало от дървестна гора (най-често бреза или бряст) или специално изработени рогозки. Понякога частично се използват и кожи, но по принцип консруктимните елементи на вигвама са предимно растителни.

Вижте също