Болид: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
PrinceYuki (беседа | приноси)
м серии
Emil (беседа | приноси)
Допълване
Ред 1: Ред 1:
'''Болид''' (от [[гръцки език|гръцки]] βολις) може да означава или космическо тяло, което се сблъсква със [[Земята]], или извънредно ярък, подобен на огнена топка, метеор, независимо от това дали накрая се сблъсква с повърхността.
'''Болид''' състезателен автомобил от [[Формула 1]], [[Инди Кар]], [[Чемп Кар]], както и в по-малки серии състезателни автомобили с открити гуми.


Самият обект е [[метеорит]], а светлинната следа е [[метеор]] (или падаща звезда). Ако метеорът е достатъчно ярък, за да хвърля сенки и експлодира, той е болид. Според друга дефиниция метеорът е болид, ако при преминаването му се чува звук.
== Вижте също ==


Названието '''болид''' се използва метафорично в света на автомобилизма за обозначаване на състезателен автомобил от [[Формула 1]], [[Инди Кар]], [[Чемп Кар]], както и други по-малки серии състезателни автомобили с открити гуми.
* [[Пилоти от Формула 1]]


[[Категория:Техника - Формула 1|Болид]]
[[Категория:Техника - Формула 1]]

Версия от 09:28, 9 декември 2005

Болид (от гръцки βολις) може да означава или космическо тяло, което се сблъсква със Земята, или извънредно ярък, подобен на огнена топка, метеор, независимо от това дали накрая се сблъсква с повърхността.

Самият обект е метеорит, а светлинната следа е метеор (или падаща звезда). Ако метеорът е достатъчно ярък, за да хвърля сенки и експлодира, той е болид. Според друга дефиниция метеорът е болид, ако при преминаването му се чува звук.

Названието болид се използва метафорично в света на автомобилизма за обозначаване на състезателен автомобил от Формула 1, Инди Кар, Чемп Кар, както и други по-малки серии състезателни автомобили с открити гуми.