Надморска височина: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ga:Airde
SieBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: simple:Elevation
Ред 34: Ред 34:
[[pt:Altitude]]
[[pt:Altitude]]
[[ru:Возвышение (география)]]
[[ru:Возвышение (география)]]
[[simple:Elevation]]
[[sk:Nadmorská výška]]
[[sk:Nadmorská výška]]
[[sr:Апсолутна висина]]
[[sr:Апсолутна висина]]

Версия от 06:41, 19 април 2010

Надморската височина ( НМВ ) е вертикалното разстояние между дадена точка на земната повърхност и нивото на моретата и океаните. Измерва се в метри, като по-високите точки (например върховете на планините) имат по-голяма надморска височина. Най-високата точка е връх Еверест в Хималаите и е с височина 8848 метра.

Цифрова карта показваща надморската височина на щата Калифорния в САЩ

Частите от земната повърхност, които са разположени под морското ниво, имат отрицателна надморска височина и се наричат депресии. Най-дълбоката депресия (-395 м) в света е Мъртво море. Някои депресии са запълнени с вода (Каспийско море), а други са сухи (Турфанската депресия в Централна Азия).

Подробности

Къде точно би било нивото на морето, зависи от приетата форма на земята: елипсоид, геоцентричен елипсоид, квазигеоид или геоид и откъде се взима нулата.

Повечето карти у нас са по Балтийската височинна (вертикална) система. Правен е опит с постановление № 154 от 04. VI. 2001 да се внедри „Българска геодезическа система 2000“, но нещата са дефинирани непрофесионално и на практика нищо не е приложено.

Геодезистите очакват официално да се премине към Европейската геодезическа референтна система (EUREF), която е дефинирана точно по Световната геодезическа система GRS80.

Вижте също

Шаблон:Гео-мъниче