Нация: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: af:Nasie
м Робот Добавяне: new:राष्ट्र
Ред 71: Ред 71:
[[lt:Tauta]]
[[lt:Tauta]]
[[lv:Nācija]]
[[lv:Nācija]]
[[new:राष्ट्र]]
[[nl:Natie]]
[[nl:Natie]]
[[nn:Nasjon]]
[[nn:Nasjon]]

Версия от 15:00, 22 април 2010

Съществуват противоречия и различни гледни точки при дефиницията на нация. Едно от възможните определения е хора с общо минало, култура, език, общ национален пазар, единна териториална обособеност и единно самосъзнание.

Обособяване на нацията

Възникването на нацията е свързано с развитието на производствените отношения, създаване на общ пазар, обща култура и език. Този процес се развива по различен начин и с различни темпове на различни места и зависи от специфичните условия. През средновековието обединителните звена, които свързват в едно цяло разнородните етнически групи са държавата, религията и етническата култура. По-късно се формират регионални общности, съвпадащи с определени географски области, които имат известна политическа обособеност и специфични за всяка от тях културни ценности. В тези бързо формиращи се общности започва постепенно да се заражда съзнанието за принадлежност към една обща група от хора, обвързани с еднаква и специфична за всяка от тях идентичност, което всъщност е зараждащият се национализъм.

Ъ. Гелнър в своята книга "Нации и национализъм" /С. 1999/ дава следното определение за нация "Един човек принадлежи към една нация само тогава, когато всички други нейни членове го признават за такъв".


Вижте също

Шаблон:Link FA