Марк Клавдий Тацит: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Промяна: hu:Marcus Claudius Tacitus római császár
TXiKiBoT (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: yo:Marcus Claudius Tacitus
Ред 81: Ред 81:
[[tr:Marcus Claudius Tacitus]]
[[tr:Marcus Claudius Tacitus]]
[[uk:Марк Клавдій Тацит]]
[[uk:Марк Клавдій Тацит]]
[[yo:Marcus Claudius Tacitus]]
[[zh:克劳狄·塔西佗]]
[[zh:克劳狄·塔西佗]]

Версия от 19:37, 2 май 2010

Марк Клавдий Тацит
римски император

Роден
ок. 200
Починал

РелигияРелигия в Древен Рим
Семейство
Братя/сестриФлориан
Марк Клавдий Тацит в Общомедия

Марк Клавдий Тацит (лат. Marcus Claudius Tacitus) (c.200 - 276) е римски император от 25 септември 275 г. до април 276 г. Той е роден в Интерамна (Терни) в Умбрия.

Тацит е приемник на Аврелиан. Качва се на трона след шестмесечно междуцарствие. Според думите на Вописк, императорът е потомък на знаменития историк Корнелий Тацит, гордее се с това и почита паметта му - разпорежда във всяка обществена библиотека да има екземпляр от съчиненията на неговия предтеча и ежегодно да се правят 10 копия за сметка на държавата. Някои съвременни изследователи поставят под съмнение разказа за родството на Тацит с историка. По време на своя дълъг живот заема няколко държавни поста, включително и консул през 273 г. Шест месеца след убийството на Аврелиан, сената му предлага императорския трон. Той неохотно се съгласява с това предложение. Тацит е на 75 години, когато войската и народа тържествено го провъзгласяват за император.

Налага се да воюва с аланите, които опустошават крейбрежието на Мала Азия, с готите и персите, който побеждава в няколко битки, лично предвождайки войската. Шест месеца след качването му на престола, Тацит умира в Тиана (Кападокия). Според едни източници (Евтропий, Аврелий Виктор), той починал от болест, а според други (Зосим) — е убит от войниците. Своето огромно състояние завещава на империята.






Римски императори
Аврелиан (270 - 275) Марк Клавдий Тацит(275 - 276) Флориан (276 - 276)
Римска империя

Шаблон:Древен Рим-мъниче