Главен мозък: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Alexbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: so:Maskaxda
Ред 24: Ред 24:
==== Бяло мозъчно вещество ====
==== Бяло мозъчно вещество ====
Бялото мозъчно вещество съдържа [[аксон |аксоните]] на невроните, които са групирани във :
Бялото мозъчно вещество съдържа [[аксон |аксоните]] на невроните, които са групирани във :
* Възходящи пътища - свързват по долни отдели от [[гръбначен мозък | гръбначния мозък]] с по високи от гръбначни и главния мозък
* Възходящи пътища - свързват по долни отдели от [[гръбначен мозък | гръбначния мозък]] с по високи от гръбначния и главния мозък
* Низходящи пътища - свързват по-горни отдели от главни или гръбначния с по-долни.
* Низходящи пътища - свързват по-горни отдели от главни или гръбначния с по-долни.
Намира се по повърхността на продълговатия мозък, моста, средния и междинния мозък, а при крайния и малкия във вътрешността.
Намира се по повърхността на продълговатия мозък, моста, средния и междинния мозък, а при крайния и малкия във вътрешността.

Версия от 21:13, 4 май 2010

Главен мозък при човек.

Главният мозък е главния и най-сложно устроен орган на централната нервна система при гръбначните животни. Има важна регулираща обединяваща и координираща роля по отношение функциите на всички други органи.

В ранните периоди от развитието на централната нервна система (ембриогенезата) главният мозък се състои от три т.н. мозъчни мехурчета& — предно, средно и задно. От тях чрез неравно разделяне на предното и задното произлизат пет мозъчни мехурчета. По този начин се дава началото на петте части на главния мозък. Относително най-големият обем на главния мозък у човека е свързан със силното развитие на двете мозъчни полукълба, което обуславя и високото развитие на функциите на централната нервна система.

Разположение и размери

Главния мозък е продължение на гръбначния мозък и се разполага в черепната кухина. Теглото му при човека е около 1400 грама (1100-1800), което не е от значение за интелекта на човека. От главния мозък излизат 12 чифта черепномозъчни нерви.

Устройство

Главният мозък се състои от следните части :

  • Мозъчен ствол
  • Междинен мозък
  • Краен мозък

От своя страна мозъчния ствол се разделя на продълговат мозък, мост, малък мозък и среден мозък. Във вътрешността на главния мозък се намират свързани помежду си кухини, наречени мозъчни стомахчета. Те са свързани с централния канал на гръбначния мозък и с паяжиновидната вътрешна мозъчна обвивка.

Сиво и бяло мозъчно вещество

Подобно на гръбначния мозък главния мозък се състои от сиво мозъчно вещество и бяло мозъчно вещество.

Сиво мозъчно вещество

Съдържа телата на невроните (около 12-17 млн ). Разположено е повърхностно - в кората на главния и малкия мозък и във вътрешността на всички мозъчни ядра. В зависимост от взаимодействието на мозъчните ядра с други структури се разделят на :

  • Сетивни ядра - получават нервни импулси от рецепторите и ги препращат към другите ядра.
  • Собствени - получават и предават нервни импулси само в границите на мозъка.
  • Моторни - получават нервни импулси от първите две и ги предават към мускулите. Ако импулсите достигат до вътрешни органи ядрата се наричат висцемоторни.

Бяло мозъчно вещество

Бялото мозъчно вещество съдържа аксоните на невроните, които са групирани във :

  • Възходящи пътища - свързват по долни отдели от гръбначния мозък с по високи от гръбначния и главния мозък
  • Низходящи пътища - свързват по-горни отдели от главни или гръбначния с по-долни.

Намира се по повърхността на продълговатия мозък, моста, средния и междинния мозък, а при крайния и малкия във вътрешността. То образува центровете на някои важни дейности на организма като център на дишането, на кръвообращението, на слюноотделянето и други.


В почти всички отдели на главния мозък, без крайния във бялото мозъчно вещество, се намират пръснати тела на неврони поединично и на малки групи. Те са разположени извън ядрата със сиво мозъчно вещество. Носят наименованието мрежеста формация тъй като израстъците им са преплетени в мрежа. Мрежестата формация има отговорността за регулиране на възбудимостта и тонуса на всички отдели на нервната система. Регулира състоянията на бодрост и сън и участва в регулирането на мускулния тонус и дихателната дейност.

Мозъчен ствол

Продълговат мозък

Представлява продължение на гръбначния мозък в черепната кухина. Има приблизително цилиндрична форма, леко разширена в горната част.

Сивото мозъчно вещество е групирано в ядра, свързани с образуването на някои черепномозъчни нерви, които участват в рефлекси, като кашляне, кихане, повръщане. Там се намират важните центрове за дишане и сърдечен ритъм.От него излиза така наречения блуждаещ нерв, който преминава през гръдния кош и стига до коремната област, където инервира вътрешните органи.

Мост

Разположен е между продълговатия и средния мозък. На повърхността му излизат черепномозъчни нерви. Ядрата, които се намират във вътрешността на моста са сетивни и моторни.

Осигуряват сетивността в областта на главата и регулират мускулите на лицето. Ядрата на осми нерв са свързани със слуха и равновесието.

Малък мозък

Разположен е зад моста и чрез 3 чифта бяло мозъчно вещество се свързва с продълговатия мозък, моста и средния мозък. Изграден е от 2 полукълба, които са свързани с междинна част, наречена червей. Сивото вещество е разположено главно в кората му и се нарича малкомозъчна кора. Тя е набраздена, което увеличава повърхността и. Вътрешността е изградена от бяло мозъчно вещество, което заобикаля центрове от сиво мозъчно вещество. Свързан е с гръбначния мозък, двигателната част на мозъчната кора и равновесния апарат.

Малкият мозък регулира дейността на опорно двигателния апарат, като участва в равновесието координирането на движенията в пространството и запазването на мускулния тонус. В малкият мозък се натрупва "моторна програма" за всички волеви действия (хранене, плуване, свирене на пиано), които без участието му, биха се изпълнявали много трудно.

Моста и малкия мозък на някои места се обобщават, като заден мозък.

Среден мозък

Средният мозък е продължение на моста и е разположен между него и междинния мозък. Във вътрешността му се намират моторните ядра на 2 черепномозъчни нерва. Заедно с още един нерв, който се намира в моста се осигурява движението на очните ябълки. По предната страна на средния мозък преминават 2 големи потока сиво мозъчно вещество, които се наричат мозъчни крачета. В задната страна се намират 4 възвишения наречени четирихълмие. Всяко възвишение съдържа мозъчни ядра. Двете горни са свързани със зрителната функция, а двете долни със слуховата. Свързани са чрез нервни пътища с нервните клетки в гръбначния мозък, които инервират мускулите. Регулират безусловните ориентировъчни реакции (реакции за "заставане нащрек" ) - при слухово или светлинно дразнение насочват тялото по посока на дразнението или пък несъзнателно затваря съответния клепач преди да се осъзнае, че някой предмет лети към окото.

Тази част от мозъка има водеща роля при рибите и земноводните. В централната част на средния мозък се намира струпване на тъмно оцветени нервни клетки, което се нарича субстанция нигра (substantia nigra).Те изпращат информация до ядрата в основата на крайния мозък и така взимат участие в контролирането на двигателната дейност. Увреждането на тези клетки води до паркинсонова болест, при която треперят ръцете, походката е забавена, а лицето е безизразно и масковидно, със затихнала мимическа активност.

Междинен мозък

Междинният мозък се намира в сърцевината на главния мозък, разположен е след средния мозък и е изцяло покрит от двете полукълба на крайния мозък. Към междинния мозък се отнасят "двата хълма и подхълмието " . Хълмовете са съставени от множество ядра, до които достигат възходящи пътища от сетивните органи. Там се обработват и продължават към мозъчната кора. Подхълмието е разположено в долната част на мозъка и в него се намират ядра, които са свързани с важни функции на организма. В него се намират центровете за регулиране на апетита, телесната температура и кръвното налягане. В някои центрове се синтезират хормони, които отиват до задния дял на хипофизата и от там в кръвта ,а в други хормони, които постъпват направо в кръвообращението и регулират функции на някои жлези.

Смята се, че заедно с мрежестата формация и мозъчната кора, междинния мозък е един от центровете на болевата чувствителност. Тук се намира най-важният център на вегетативните функции, както и на някои форми на поведение. От прикачената към него ендокринна жлеза( епифизна жлеза) се контролират и функции от сетивен и хуморален характер.

Краен мозък

Крайният мозък (telencephalon)е доминиращата част на главния мозък.Състои се от две полукълба свързани с бяло мозъчно вещество, наречено мазолесто тяло. През него минават аксони, които свързват симетрични части от двете полукълба. Крайният мозък е толкова силно развит при човека,че "покрива" почти изцяло останалите дялове на мозъка.Те може да се видят само ако се повдигнат полукълбата му или частично се отстранят.Разполага се в черепната кутия, заемайки и трите черепни ямки

Мозъчна кора (Cerebral cortex)

Съставлява около 40% от главния мозък. Разположена е по периферията на крайния мозък и е изградена от сиво мозъчно вещество.Има дебелина от 2 до 5 мм и нееднородна структура. Невроните, които я изграждат са подредени в шест слоя. Образува бразди(sulci cerebri) и гънки(gyri cerebri), които увеличават многократно нейната повърхност. По дълбоките разделят повърхността и на няколко дяла :

  • Челен (lobus frontalis )
  • Теменен (lobus parietalis)
  • Тилен (lobus occipitalis)
  • Слепоочен (lobus temporalis )
  • Островен

Тя е най-висшият дял на главният мозък. Свързана е с другите дялове на главния и гръбначния мозък и по този начин контролира основните жизнени процеси на целия организъм. Свързана е с адаптивните способности на човека и цялата му съзнателна дейност.

Ляво и дясно полукълбо

Всяко полукълбо има 3 повърхнини - медиална, долна и горно-латерална. Бялото мозъчно вещество в тях е изградено от нервни влакна, които свързват :

  • различни части на кората на всяко полукълбо без да напускат границите му.
  • Симетрични участъци от двете полукълба. Най-голямото струпване на такива влакна се нарича мазолестото тяло.
  • Кората с други части на главния и на гръбначния мозък.

В двете полукълба се намират базалните ядра, които подобно на мозъчната кора са изградени от сиво мозъчно вещество. Имат тесни връзки с мозъчната кора, малкия мозък, мрежестата субстанция и червеното ядро. Участват в двигателната активност на мускулатурата.

Лявото полукълбо отговаря за логическите и лингвистичните страни на умствената дейност, като  :

Дясното полукълбо отговаря за образността, цялостността и емоционалността на умствената дейност като :

Като цяло хората с по-развито мислене чрез лявото полукълбо на мозъка са хора на логиката, детайлите, правилата, думите, познанието, практичността и реализма. Хората с по-развито мислене чрез дясното полукълбо на мозъка са хора на чувствата, ориентирани към “голямата картина”, въображението, символизма, философията и поемането на рискове.

Заболявания

Външни препратки