Луи Алтюсер: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Промяна: el:Λουί Αλτουσέρ
м Робот Добавяне: id:Louis Althusser
Ред 46: Ред 46:
[[fr:Louis Althusser]]
[[fr:Louis Althusser]]
[[he:לואי אלתוסר]]
[[he:לואי אלתוסר]]
[[id:Louis Althusser]]
[[it:Louis Althusser]]
[[it:Louis Althusser]]
[[ja:ルイ・アルチュセール]]
[[ja:ルイ・アルチュセール]]

Версия от 07:46, 26 май 2010

Луи Алтюсер
Louis Althusser
философ
Роден
Починал
ПогребанФранция

Учил вЕкол нормал (Париж)[1][2]
ПартияФренска комунистическа партия (1948 г.)
Философия
ШколаМарксизъм, Структурализъм
Повлиян
Луи Алтюсер в Общомедия

Луи Пиер Алтюсер (френски: Louis Pierre Althusser, произношение: [altyˡseʁ]; 16 октомври 1918 - 22 октомври 1990) е френски философ марксист. Той е роден в Алжир и е учил в Екол Нормал Сюпериор в Париж, където по-късно става професор по философия.

Алтюсер е през целия си живот член, а понякога и силен критик, на Френската комунистическа партия. Неговите аргументи и тезиси са положени срещу заплахите, които той вижда като атакуващи теоретичните основи на марксизма. Това включва както на влиянието на емпиризма върху марксистката теория, и хуманистчните и реформистки социалистически ориентации, които се прояват като девиации в Европейските комунистическите партии, както и на проблема с "култа към личността" и този на идеологията сама по себе си.

Алтюсер обикновено се посочва като структурален марксист, въпреки че отношенията му с другите школи на френския структурализъм не са на опростена принадлежност, той е критичен към много аспекти на структурализма.

Последните години на Алтюсер са белязани от силно падение, след като удушава и убива съпругата си, за което пледира за понижено чувство за отговорност (временна невменяемост) и е хоспитализиран в психиатрия за известно време.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Louis Althusser в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

  1. Nouveau Dictionnaire des auteurs de tous les temps et de tous les pays. Т. 1. с. 71.
  2. rhe.ish-lyon.cnrs.fr // "Althusser (Louis) élève de l'ENS"
  3. а б www.mcnbiografias.com // "Althusser no tuvo inconveniente alguno en apoyarse en escritos de autores no marxistas, tales como Freud, Lacan, Bachelard y Lévi-Strauss."