SWF: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Dako1 (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 44: Ред 44:
[[ro:.swf]]
[[ro:.swf]]
[[zh:Swf]]
[[zh:Swf]]
и който я няма не може да качва игри!

Версия от 09:08, 8 юни 2010

Шаблон:Информация за файлов формат SWF (съкращение от Shockwave Flash или Small Web File) е патентован файлов формат предимно за векторна графика, генериран от софтуера Adobe Flash (преди известен като Macromedia Flash). Този формат е проектиран с идеята да бъде достатъчно малък за публикуване в интернет, като в него могат да се съдържат анимации с различни степени на функционалност и интерактивност. Различни аплети във формат SWF често пъти се използват за създаване на анимирана графика и менюта за DVD филми и интернет реклами. Програмата Adobe Flash създава SWF като компресиран и нередактируем краен продукт, но използва разширението .fla за работните файлове, които могат да се модифицират. Макар Adobe Flash да е най-разпространеният продукт, който експортва в *.swf, той определено не е единсвения. Технологията на Adobe - Flex също работи с *.swf файлове.

На 1-ви май, 2008, като част от инициативата "Open screen project", Adobe премахват всичките лицензни ограничения от формата и публикуват спецификите му в Интернет сайта си. До преди тази дата, писането на софтуер който разчита SWF файлове е ставало само след заплащане на висока такса за лицензиране. След първи май, 2008 - това правило отпада и всеки може да пише такъв софтуер.

SWF файловете могат да се възпроизвеждат от Adobe Flash Player, който работи като допълнение към браузър или като самостоятелна програма. SWF-файловете могат да се разпространяват и като самостоятелна изпълнима програма, която се нарича "projector".

Според Adobe, "SWF" се произнася като "Ес Дабъл Ю Еф", но по-често се използва транскрипцията "Ес Ви Еф".


Шаблон:Софтуер-мъниче и който я няма не може да качва игри!