Хонорий III: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: br:Honorius III
MystBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ja:ホノリウス3世 (ローマ教皇)
Ред 52: Ред 52:
[[hu:III. Honorius pápa]]
[[hu:III. Honorius pápa]]
[[it:Papa Onorio III]]
[[it:Papa Onorio III]]
[[ja:ホノリウス3世 (ローマ教皇)]]
[[ko:교황 호노리오 3세]]
[[ko:교황 호노리오 3세]]
[[la:Honorius III]]
[[la:Honorius III]]

Версия от 08:12, 26 юни 2010

Хонорий III
римски папа
Понтификат
18 юли 1216 – 18 март 1227
Рождено имеСенси Савелли
ПредшественикИнокентий III
НаследникГригорий IX

Роден
Починал
Хонорий III в Общомедия

Хонорий III е римски папа със силно религиозен характер и прагматичен ум, продължител на политиката на предшественика му Инокентий III за утвърждаване на папската курия като водеща политическа сила в Европа. Признава т.нар. просешки ордени - Доминикански, Францискански и Кармелитски.

Биография

Хонорий III е роден през 1148 г. под светското име Сенси Савелли и е отлично образован в каноническо право в Болоня. Преминава през стълбицата на папската институция, като започва от каноник на "Св. Мария Велика", през 1188 г. става папски камериер, през 1193 г. - кардинал-дякон, наставник на император Фридрих II през 1197 г. и кардинал-духовник през 1200 г. Избран е единодушно на апостолическия престол и е ръкоположен в Перуджа на 24 юли 1216 г.

Църковна дейност

Хонорий III е автор на много произведения още преди да е ръкоположен за папа. Негови са една колекция на папски декреталии, животоописание на Григорий VII, един трактат върху римския ред и мястото на курията в политическата карта на Европа. Най-важната мярка през понтификата му е признанието и санкционирането на новите ордени - Доминикански, Францискански и Кармелитски, въпреки забраната на Четвъртия Латрански вселенски събор. Особеност на тези ордени е увеличаването на вярващите чрез приемането и на светски лица и фокусирането върху благочестието, благонравието и благоразумието. Тези просешки ордени променят взаимоотношението между Бог и вярващ и поставят основите на индивидуализма и хуманизма, основа за Ренесанса в Италия.

Политическа дейност


Инокентий III1 римски папа (18 юли 1216 – 18 март 1227) Хонорий III2

1: до 16 юли 1216
2: от 19 март 1227