Пий I: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
JhsBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: yo:Pope Pius I
м категоризиране
Ред 32: Ред 32:
[[Категория:Папи|Пий 01]]
[[Категория:Папи|Пий 01]]
[[Категория:Италиански папи|Пий 01]]
[[Категория:Италиански папи|Пий 01]]
[[Категория:Архиепископи от 2 век]]


[[af:Pous Pius I]]
[[af:Pous Pius I]]

Версия от 11:31, 13 юли 2010

Пий I
римски папа
Понтификат
ок. 140 – ок. 154
Рождено имеПий
ПредшественикХигин
НаследникАникет

Роден
към края на 1 век
Починал
ок. 154
Други папи, носещи иметоПий
Пий I в Общомедия

Папа свети Пий I е папа вероятно от 140 до 154, въпреки че Ватиканския Annuario Pontificio от 2003 посочва 142 или 146 до 157 или 161.

Предполага се, че е роден в Аквилея, в Северна Италия. Баща му е човек на име „Руфин“, за когото се смята че също е от Аквилея, според Liber Pontificalis.[1] Смята се, че той построява една от най-старите църкви в Рим, Санта Пуденциана. Има предположения, че той е бил мъченик в Рим и е почетен като такъв в Бревиар. Въпреки всичко, има малко други доказателства, които да подкрепят такова заключение.

В Канона на Муратори от 2 век[2] и в Catalogus Liberianus[3] се казва, че той е брат на Хермас, автор на текста Овчарите на Хермас. Авторът на по-късния текст го идентифицира като бивш роб. Това води до спекулацията, че и Хермас, и Пий са освободени роби.

Неговият празник е 11 юли.

Източници

  1. Ed. Duchesne, I, 132.
  2. Ed. Preuschen, Analecta, 1, Tubingen, 1910.
  3. Ed. Duchesne, Liber Pontificalis, I, 5.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Pope Pius I в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​