Електростатичен генератор: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Електростатичният генератор''' е [[машина|механично устройство]], което създава статично [[електричество]] или електричество с [[висок волтаж]] и малък [[постоянен ток]]. За създаването на електростатичен [[електрически заряд|заряд]] генераторите използват [[триене]] или [[:електростатична индукция]]. В миналото са използвани за стерилизация на храна или в рентгенови тръби, но в наши дни служат главно за демонстрационни цели. Обикновено не може да се усети елекричеството, но ако някой ви докосне докато сте докоснали генератор, силно електричество ще мине през вас и през този, който сте докоснали.
'''Електростатичният генератор''' е [[машина|механично устройство]], което създава [[статично електричество]] или електричество с [[висок волтаж]] и малък [[постоянен ток]]. За създаването на електростатичен [[електрически заряд|заряд]] генераторите използват [[триене]] или [[:електростатична индукция]]. В миналото са използвани за стерилизация на храна или в рентгенови тръби, но в наши дни служат главно за демонстрационни цели. Обикновено не може да се усети елекричеството, но ако някой ви докосне докато сте докоснали генератор, силно електричество ще мине през вас и през този, който сте докоснали.


{{електротехника-мъниче}}
{{електротехника-мъниче}}

Версия от 19:26, 23 юли 2010

Електростатичният генератор е механично устройство, което създава статично електричество или електричество с висок волтаж и малък постоянен ток. За създаването на електростатичен заряд генераторите използват триене или електростатична индукция. В миналото са използвани за стерилизация на храна или в рентгенови тръби, но в наши дни служат главно за демонстрационни цели. Обикновено не може да се усети елекричеството, но ако някой ви докосне докато сте докоснали генератор, силно електричество ще мине през вас и през този, който сте докоснали.

Шаблон:Електротехника-мъниче