Ротшилд: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Нова страница: [[Файл:Haus der Rotschilds in der frankfurter Judengasse.jpg|мини|257px|Фамилната бижутерска къща на Ротшилдови във Фран...
(Няма разлика)

Версия от 08:12, 4 август 2010

Фамилната бижутерска къща на Ротшилдови във Франкфурт на Майн

Ротшилд (Шаблон:Lang-de) е династия еврейски банкери опериращи в Европа от края на XVIII век до днес. Представителите на фамилията са изявени меценати, общественици и филантропи.

Фамилията е с произход от Свещената Римска империя, което е и отразено на фамилния герб изобразяващ златен римски орел на червен щит. Основател на династията е Майер Ротшилд - търговец на бижута. Името на фамилията е с етимология от немското "червен щит" (Шаблон:Lang-de), който е изобразен на герба ведно със символа на страната откъдето произлиза фамилията, и е сложено началото на проспериращата ѝ дейност. Червеният щит е запазена търговска марка за бижутата на Анхел Мозес Бауер - баща на Майер Ротшилд.

Основателят на династията Ротшилд - Майер Ротшилд учредява банка във Франкфурт на Майн. Банкерството е продължено от неговите петима синове:

  1. Амстел Майер Ротшилд;
  2. Саломон Майер Ротшилд;
  3. Натан Майер Ротшилд;
  4. Калман Майер Ротшилд;
  5. Джеймс Майер Ротшилд.

Братята управляват и контролират пет банки в големите европейски градове Париж, Лондон, Виена, Неапол и Франкфурт на Майн. Днес само два от петте клона на Ротшилдови са оцелели - английския (на Натан) и френския (от Джеймс), а наследниците на другите три клона са починали (например, последния представител на австрийските Ротшилдови умира бездетен през 1980 г.).

Генеалогично дърво

Фамилията Ротшилд

Източници