Смокинг: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ecce Nemo (беседа | приноси)
ново заглавие - нова статия
Ред 1: Ред 1:
{{обработка|форматиране, енциклопедизиране на текста}}
[[Файл:EsmoquinSombra.jpg|мини|120п|Смокинг]]
[[Файл:EsmoquinSombra.jpg|мини|120п|Смокинг]]
'''Смокинг''' е официален мъжки [[костюм]], черен или графитен от две или три (ако има жилетка или пояс камарбанд) части. Отпред реверите на сакото и отстрани лампазите на панталона са от лъскав материал, сатен.
'''Смокинг''' (англ. tuxedo, „Туксийдо“) е официално мъжко облекло — [[костюм]] от две (или три, ако има жилетка и/или пояс) части. Отстъпва само на това, което наричаме „[[фрак]]“ (на английски = tails, сиреч „опашки“). Двата вида официално облекло могат да се носят с „black tie“ (черна на цвят) [[вратовръзка]] или [[папийонка]] към черен костюм. „White tie“ (бяла вратовръзка) е по-скоро дневно, отколкото вечерно официално облекло, и може да не бъде черно.


Сакото -едноредно или двуредно, със или без цепки, но без tails, опашки като [[фрак]]- е със копчета облечени в плат, а [[панталон]]ът може да има парамент маншети.
[[Панталон]]ът - със или без парамент маншети - има отстрани лъскави ивици от [[сатен]], от който материал са и [[ревер]]ите на [[сако]]то. Такова сако понякога в България наричат „смокинг“. Може да бъде едноредно или двуредно, като копчетата са облечени с плат, и никога не са металически, както на „блейзер“.


За официални приеми когато има в долния ляв ъгъл на поканата (над изискването за отговор ''RSVP'') изразът ''“black tie”'' или ''“dress: black tie”'' това означава, че господата следва да са облечени в смокинг с черна вратовръзка или папийонка.
{{облекло-мъниче}}

==Туксидо==
В Америка гореописаното облекло се означава с думата “туксийдо”, TUXEDO.
Отглаголното словосъчетание ''“'''smoking''' jacket”'' там употребяват за къс халат, домашно релаксирано сако с ревери от сатен отпред, за да не се полепва пепел при пушене.


[[Категория:Облекло]]
[[Категория:Облекло]]

Версия от 02:38, 14 август 2010

Смокинг

Смокинг е официален мъжки костюм, черен или графитен от две или три (ако има жилетка или пояс камарбанд) части. Отпред реверите на сакото и отстрани лампазите на панталона са от лъскав материал, сатен.

Сакото -едноредно или двуредно, със или без цепки, но без tails, опашки като фрак- е със копчета облечени в плат, а панталонът може да има парамент маншети.

За официални приеми когато има в долния ляв ъгъл на поканата (над изискването за отговор RSVP) изразът “black tie” или “dress: black tie” това означава, че господата следва да са облечени в смокинг с черна вратовръзка или папийонка.

Туксидо

В Америка гореописаното облекло се означава с думата “туксийдо”, TUXEDO. Отглаголното словосъчетание smoking jacket” там употребяват за къс халат, домашно релаксирано сако с ревери от сатен отпред, за да не се полепва пепел при пушене.