Комиция: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м robot Adding: nl
м Робот: особенно, сменено на особено
Ред 1: Ред 1:
'''Комициите''' са народни събрания в [[Древен Рим]]. Първоначално са организирани по родов принцип, по-късно според [[имуществен ценз]], а накрая - според обитаваната територия. Комициите приемали първоначално [[закон]]ите (leges), някои от които са били утвърждавани от [[Сенат]]а, избират по-низшите по ранг [[магистрат]]и и действат като местни органи на властта. Притежавали и правораздавателни функции по особенно тежки престъпления, за които можело да бъде получено и [[смъртно наказание]].
'''Комициите''' са народни събрания в [[Древен Рим]]. Първоначално са организирани по родов принцип, по-късно според [[имуществен ценз]], а накрая - според обитаваната територия. Комициите приемали първоначално [[закон]]ите (leges), някои от които са били утвърждавани от [[Сенат]]а, избират по-низшите по ранг [[магистрат]]и и действат като местни органи на властта. Притежавали и правораздавателни функции по особено тежки престъпления, за които можело да бъде получено и [[смъртно наказание]].


{{история-рим-мъниче}}
{{история-рим-мъниче}}

Версия от 00:30, 18 януари 2006

Комициите са народни събрания в Древен Рим. Първоначално са организирани по родов принцип, по-късно според имуществен ценз, а накрая - според обитаваната територия. Комициите приемали първоначално законите (leges), някои от които са били утвърждавани от Сената, избират по-низшите по ранг магистрати и действат като местни органи на властта. Притежавали и правораздавателни функции по особено тежки престъпления, за които можело да бъде получено и смъртно наказание.

Шаблон:История-рим-мъниче