Широколистна гора: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 38: Ред 38:
[[fi:Lehtimetsä]]
[[fi:Lehtimetsä]]
[[fr:Forêts tempérées d'arbres à feuilles caduques]]
[[fr:Forêts tempérées d'arbres à feuilles caduques]]
[[hr:Širokolisne i mješovite šume umjerenih predjela]]
[[it:Foresta temperata]]
[[it:Foresta temperata]]
[[lt:Mišrieji ir plačialapiai miškai]]
[[lt:Mišrieji ir plačialapiai miškai]]

Версия от 10:12, 18 август 2010

Широколистните гори са биом, характерен с преобладаващи букови и дъбови представители на флората.

Географско положение

Широколистните гори са разположени в умерените климатични пояси на северното и южното полукълбо. Те са разположени между 30° и 40°с. ш. и 30° и 45° ю.ш..

Климат

Климатът в този биом се отличава с мека, влажна зима и горещо, сухо лято. По крайбрежието на Източна Азия под влияние на мусон , лятото е влажно. Поради голямото разнообразие на условията за живот в него се различават две главни разновидности.

Флора

Широколистните гори се делят на тъмни и светли. Тъмни са буковите гори. Светли са дъбовите гори. Освен главните дървесни видове - бук и дъб, в широколистните гори растат още габър, клен, ясен, бреза, върба. Тяхното разпространение зависи от светлината и влажността на съответния район. Дъбът, кленът, ясенът заемат осветените южни склонове на планините, а букът и габърът - по-високите сенчести склонове. Под дървесните видове се разполагат храстите - бъз, къпина, леска и др.. В широколистните гори, където влажността е голяма, се развиват и увивни растения - бръшлян, хмел, повет. В най-долния етаж се развиват тревни растения.

Фауна

В широколистните гори има сърни, глигани и благородни елени. Представители на хищниците са вълкът, лисицата, рисът и кафявата мечка. Гризачите там са заекът, катерицата и бобърът. Има и различни видове птици и риби в реките.

Екологични проблеми

Широколистните гори са по-силно засегнати от дейността на хората. Голяма част от тях в Европа и в Северна Америка отдавна са изсечени, за да се осигурят земи за обработване и пасища, за изграждане на селища и пътища. В тази зона се намират едни от най-големите градове на Земята.