Артюр Рембо: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Промяна: hy:Արտյուր Ռեմբո
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Промяна: hy:Արթյուր Ռեմբո
Ред 87: Ред 87:
[[hr:Arthur Rimbaud]]
[[hr:Arthur Rimbaud]]
[[hu:Arthur Rimbaud]]
[[hu:Arthur Rimbaud]]
[[hy:Արտյուր Ռեմբո]]
[[hy:Արթյուր Ռեմբո]]
[[id:Arthur Rimbaud]]
[[id:Arthur Rimbaud]]
[[io:Arthur Rimbaud]]
[[io:Arthur Rimbaud]]

Версия от 00:18, 21 август 2010

Артюр Рембо
френски поет

Роден
Починал
ПогребанШарлевил-Мезиер, Франция

Религиякатолицизъм
Активен периодот 1869 г. до 1875 г.
Семейство
Съпруганяма
ПартньорПол Верлен[1]

Подпис
Уебсайт
Артюр Рембо в Общомедия

Артюр Рембо (на френски Arthur Rimbaud) е френски поет, един от най-великите представители на първото поколение френски символисти.

Биография

Роден е на 20 октомври 1854 в Шарлевил, Франция. Баща му, Фредерик Рембо, е морски капитан, а майка му Виали Кюиф е консервативна и деспотична - била принудена да отглежда четирите си деца след като съпруга й ги напуска.

Артюр започва да се интересува от литература в юношеските си години, а първите си опити в областта на литературата прави на 15 годишна възраст. След неколкократно пребиваване в Париж, той решава да се установи там за постоянно. Това става възможно след като изпраща едно от най-известните си стихотворения "Пияният кораб" на Пол Верлен, който му помага да влезе в средите на парижката бохема.

Верлен, който бил заинтригуван от Рембо, изпратил писмо, което гласяло: “Ела, скъпа велика душа. Ние те чакаме; желаем те”; този текст бил придружен от еднопосочен билет за Париж. Рембо пристигнал късния септември 1871 г. и живял за кратко в дома на Верлен. Верлен, който бил женен за 17-годишната, тежко бременна Матилда Мауте, скоро напуснал работа и започнал да пие. Рембо и Верлен започнали краткотрайна и пламенна афера. Докато Верлен имал и предишни хомосексуални преживявания, не е известно дали това е първата такава за Рембо. Докато били заедно те водели див, безделнически живот, подправен с абсент и хашиш.

Следва почти едногодишен период на всекидневни запои. Приятелството с Верлен му позволява да води сравнително независим живот, въпреки че всички разходи се поемат от почти 10 години по-възрастният поет. 1873г. се оказва съдбоносна за Рембо. След препирни с Верлен идва период на дълго странстване между Лондон, Шарлевил и Брюксел. Именно в белгийския град след пореден опит за подобряване на взаимоотношенията си двамата поети до такава степен изпадат в афектно състояние, че Верлен стреля по Рембо и го ранява в ръката. Верлен е подведен по отговорност, а Рембо лекува леката си рана в болница.

През 1874 г. се сближава с Жерменом Нуво и няколко месеца живеят заедно в Англия. След тази случка започва вторият период от неговия живот - на безкрайни странствания в държави от три континента-посещава Дания и Швеция през 1877, а през 1878 работи в Кипър за една френска фирма. През 1879 г.се завръща в родния си град като помага на свои роднини като работи във фермата им. Занимава се с всичко друго, но не и с литература. През 1891 г. е намерен тумор в десния му крак и бива парализиран. В болницата в Марсилия кракът му е ампутиран. Налага се пак да го приемат по-късно в болницата, където на 10 ноември 1891 г. умира. Когато умира всички са го познавали като търговец, занимаващ се с полулегален бизнес с оръжие.

В литературата Рембо бива оценен едва десетилетия по-късно. Смята се, че е един от най-талантливите продължители на някои от поетическите принципи на Бодлер. Приживе не издава стихосбирка.

Произведения

  • Poésies
  • Le bateau ivre (1871)
  • Illuminations|Les illuminations (1872)
  • Une Saison en Enfer (1873)
  • Lettres

Външни препратки


Шаблон:Link FA

Шаблон:Писател-мъниче Шаблон:Франция-мъниче

Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA

  1. Пистолет, из которого был ранен Рембо, продан за 430 тысяч евро // 30 ноември 2016 г. Посетен на 12 май 2021 г. (на руски)