Усилвател: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Shokoban (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Ред 34: Ред 34:
* Усилвател с общ анод или съответно с [[общ колектор]].
* Усилвател с общ анод или съответно с [[общ колектор]].
[[Картинка:Classes of amplifier operation.svg|thumb|right| Ъгли на отсечка от полувълната на сигнала за усилватели работещи в различни режими]]
[[Картинка:Classes of amplifier operation.svg|thumb|right| Ъгли на отсечка от полувълната на сигнала за усилватели работещи в различни режими]]

==
== Заглавие на раздел ==

==
== Заглавие на раздел ==
==
==


===Според положението на работната точка на усилвателя===
===Според положението на работната точка на усилвателя===

Версия от 12:48, 26 август 2010

В повечето случаи, под усилвател се разбира устройство, което увеличава амплитудата на един сигнал. Усилватели има в различни области от техниката и в различни изпълнения, но най-често този термин се употребява за електрическа схема, при която входният сигнал - напрежение или ток, поражда изходен сигнал със същата форма, но усилен многократно. От това се вижда, че вградения в него електронен елемент и захранващо напрежение имат предназначение да увеличат амплитудата на напрежението, тока или да увеличат мощността на един електрически сигнал. На практика, усилването това е регулиране на мощността от захранващ източник, като се следва формата на входния сигнал.

Електронен усилвател

Съществуват различни видове усилватели, използвани в радио и телевизия, звукови системи и друго електронно оборудване. uсилвателите включват активни компоненти като вакуумна електронна лампа, транзистори или интегрална схема.

Класификация

Усилвателите могат да се класифицират по много признаци

По използвания активен електронен усилващ елемент

  • Лампови усилватели.
  • Транзисторни усилватели.
  • Усилватели изпълнени на интегрални схеми.

Според функциите, изпълнявани от електрическата схема

  • Усилватели на напрежение.
  • Усилватели на мощност.

Според усилваният входен сигнал

  • Постояннотокови усилватели (те могат да усилват и променливотокови сигнали).
  • Променливотокови усилватели.
  • Усилватели за импулсни сигнали.

По основната схема на свързване

За ламповите и транзисторните усилватели са разработени следните основни схеми на свързване:

Ъгли на отсечка от полувълната на сигнала за усилватели работещи в различни режими

Според положението на работната точка на усилвателя

От избора на схемната реализация на един усилвател и определянето на неговата работна точка от волтамперната му характеристика, входният сигнал се обработва по различен начин и се различават следните видове усилватели:

  • Усилватели клас А - работната точка се намира в линейната част на характеристиката, което означава, че нелинеините изкривявания са малки, но и КПД също е малко. Затова се използва само в първите стъпала на усилвателя, там където нивото на сигналите е ниско, при по-големи входни сигнали има опасност от ограничаване на изходния сигнал и до поява на големи нелинейни изкривявания.
  • Усилватели клас АВ - работната точка се намира между клас А и клас В така, че се избягва закривената част на характеристиката. Нелинейните изкривявания са по-големи от клас А и по-малки от клас В. КПД също е голямо, но по-малко от клас В.
  • Усилватели клас В - работната точка се намира в началото на характеристиката, следователно изкривяванията са големи. Ъгълът на отсечка е Θ=90°. Характерно за класа е наличието на четни хармоници, поради което се използва при двутактните усилвателните стъпала, като те се компенсират. Средният КПД за режим клас В е голям.
  • Усилватели клас С - Режимът клас С се характеризира с това, че ъгълът на отсечка е Θ<90°. Токовият импулс е много богат на хармонични съставки, които предизвикват големи нелинейни изкривявания.За да се отделят тези хармоници, в изходната верига на усилвателния елемент се включва трептящ кръг, настроен на основната честота, поради което нейните хармоници затихват в достатъчна степен.Тези предпоставки предопределят приложението на режим клас С в резонансните усилватели.КПД на този клас е значително по-голям в сравнение с този при останалите режими.
  • Усилватели клас ВС - Представлява аналогово-импулсен режим с комутиране на захранващото напрежение, който се използва в двутактни схеми с 4 усилващи транзистора. За слаби сигнали работи едната двойка транзистори в клас В с понижено захранващо напрежение. При силни сигнали се включва втората двойка транзистори в клас С който са захранени с номиналната стойност на захранващото напрежение. КПД е по-висок от този при режим клас В.
  • Усилватели клас D - Този клас е от групата на високоефективните усилватели на мощност с КПД η≈1. При усилване на непрекъснати сигнали е необходимо преобразуването им в импулси. Усилвателният елемент е поставен да работи в ключов режим и усилва импулсите. В този режим отделяната топлинна мощност от усилвателният елемент е минимална. След усилването е нужно сигнала да се демодулира за да се възстанови непрекъснатата му форма.


Усилвателни класове
Параметър\Режим клас A AB B C BC D
Θ Без отсечка на тока 90° < Θ < 180° 90° < 90° - -
η, % 50 50 < η < 80 80 > 80 > 85 ~100
Приложение Еднотактни апериодични стъпала Резонансни усилватели на мощност Двутактни усилватели на мощност Резонансни усилватели на мощност Двутактни усилватели на мощност Усилватели на мощност

Групиране в зависимост от работния честотен обхват

Групиране по усилваната честотна лента

  • Теснолентови - усилват дадена честота или тесен честотен обхват от честоти.
  • Широколентови - равномерно усилват широк обхват от честоти
  • Избирателни - чрез настройка усилват една честота или тесен обхват от честоти.
  • Неизбирателни - честотния обхват се определя от нерегулируеми стойности на елементите.

Според конфигурацията на усилвателната схема и функциите на електронното устройство

Тази класификация не може да определя еднозначно един усилвател. Обикновено усилвател може да се причисли към повече от една от тези квалификационни групи. Например междиночестотният усилвател спада към групата на избирателните усилватели усилващи променливотокови сигнали и може да се реализира със всички видове активни електронни елементи.

Обратни връзки в усилвателите

При усилвателите много често се прилагат отрицателни обратни връзки (ООВ), при която върнатият сигнал е обратен по фаза на входния. Коефициента на обратна връзка е по-малък или равен на единица. Когато върнатият сигнал UF съвпада по фаза с напрежението на сигнала от източника, ОВ е положителна (ПОВ). При ПОВ резултантният входен сигнал нараства и започва процес на генерация. В зависимост от това, какви елементи съдържа веригата за обратна връзка, те биват честотно независими и честотно зависими. Първите са изградени само от съпротивления, а вторите съдържат и реактивни елементи. Прилагането на ОВ в усилвателите оказва силно влияние върху техните параметри – коефициент на усилване, нелинейни изкривявания, честотна характеристика и др. — ООВ намалява коефициента на хармониците kh. Формата на изходния сигнал се изменя в резултат на възникващите висши хармоници, но въведената ООВ компенсира част от тях, тъй като те постъпват с обратна фаза на входа на усилвателя.

— ООВ подобрява честотната характеристика на усилвателя. Чрез подбор на честотнозависимите елементи във веригата на обратната връзка може да се внесе желано изменение на характеристиките и да се намалят честотните изкривявания. Намаляването на усилването при ООВ се компенсира чрез повишаване на входния сигнал или чрез увеличаване броя на усилвателните стъпала.

Технически параметри

  • Амплитудночестотна характеристика отразява усилването на усилвателя в целият му работен диапазон. Качествените нискочестотни усилватели трябва да имат равномерна амплитудночестотна характеристика в честотна лента от 20 Hz до 20 000 kHz. При усилватели с непосредствена връзка амплитудно честотната характеристика е значително по-широка от усилване по постоянен ток и е от няколко Hz до 100 kHz и повече.
  • Коефициент на усилване по напрежение. Това е отношението на изходното напрежение към това на входа на усилвателя за една честота или за целия честотен диапазон.
  • Коефициент на усилване по мощност. Това е отношението между входната мощност към изходната мощност на усилвателя. В случая трябва да се измерят входното и изходното напрежение и входния импеданс и товарното съпротивление на усилвателя.
  • Пропускана мощност в определена честотна лента. Този параметър е важен, защото амплитудночестотната характеристика може да е равномерна до 100 kHz, но изходната мощност върху нормален товар да е равномерна в диапазон например до 20 kHz.
  • Чувствителност на усилвателя към промени на товара. Важен параметър за усилвателите по мощност. Един усилвател има максимална изходна мощност, когато неговия изходен импеданс е равен на товарното му съпротивление.
  • Нелинейни изкривявания. След усилването на входния сигнал може да формата му да се видоизмени. Това се дължи на нелинейните характеристики на усилвателните елементи. Определят се с помощта на синусоидален сигнал, като се следи формата на изходния сигнал с формата на входния сигнал. След усилването се появяват хармонични съставки. Нелинейните изкривявания се оценяват с коефициент на нелинейни изкривявания - k.

k=SQRT(U22+U32+...)/U1

,където U1 e амплитудата на първия хармоник, U2 e амплитудата на втория хармоник...

Ефект на шумовете върху качеството на усилвания сигнал
  • Честотни изкривявания на правоъгълни сигнали. За такива изкривявания се анализира влиянието на хармоничните върху фронтовете и формата на амплитудата на изходния сигнал.
  • Фонов шум на усилвателя. За определяне фоновия шум на усилвателя се измерва изходното напрежение при липса на входен сигнал, а регулиращият потенциометър е поставен в положение максимум. Колкото е по-малко изходното напрежение, толкова усилвателят е по-качествен. Има разработени специални електронни схеми за потискане на фоновия шум при липса на сигнал.
  • Амплитудна характеристика Тя показва зависимостта на изходното от входното напрежение.
  • Динамичен обхват Той се определя от отношението на максималното ниво на входа(при условие че коефициента на нелинейни изкривявания не превишава зададена стойност), към нивото което е необходимо сигнала да се различава добре от шумовете.
  • КПД

Източници

  • Ленк, Джон, Наръчник по съвременни полупроводникови усилватели, Издателство "Техника", София.
  • Ненов, Георги, Основи на Радио-електрониката, Издателство "Техника", София.
  • Калихман С.Г., Я.М. Левин, Основы теории и расчета радиовещательных приемников на полупроводниковых приборов, Издательство "Связь", Москва, 1969. ,
  • Савов, Александър, Мощни нискочестотни усилватели, Издателство "Техника", София.
  • Василев, Васил, Усилватели с повишени енергийни показатели, Издателство "Техника", София.