Петър III (Русия): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
HRoestBot (беседа | приноси)
м Робот Промяна: sr:Петар III Фјодорович
SieBot (беседа | приноси)
Ред 82: Ред 82:
[[lv:Pēteris III]]
[[lv:Pēteris III]]
[[mk:Петар III од Русија]]
[[mk:Петар III од Русија]]
[[mr:पीटर तिसरा, रशिया]]
[[mr:तिसरा प्योत्र, रशिया]]
[[nl:Peter III van Rusland]]
[[nl:Peter III van Rusland]]
[[nn:Peter III av Russland]]
[[nn:Peter III av Russland]]

Версия от 18:37, 5 септември 2010

Петър III
Император и самодържец всеруски
Управление5 януари * 1762 - 9 юни* - 1762
Коронацияне е коронован
НаследилЕлисавета Петровна
НаследникЕкатерина II
Лични данни
Роден
Починал
Погребан вКатедралата "Св. Петър и Павел", Санкт Петербург
Пълно имеКарл Петер Улрих фон Холщайн-Готорп
Други титлиХерцог на Шлезвиг-Холщайн-Готорп
Граф на Олденбург
Крал на Финландия
Подпис
Семейство
ДинастияРоманови
БащаКарл Фридрих, херцог на Холщайн-Готорп
МайкаАнна Петровна
БракЕкатерина II
Потомци Павел I
Петър III в Общомедия

Петър III Фьодорович (на руски Пётр III Фёдорович), роден Карл Петер Улрих фон Холщайн-Готорп, е император на Русия в продължение на няколко месеца през 1762 и основоположник на династията Холщайн-Готорп-Романов. Известен със симпатиите си към Прусия, той сключва мир между двете страни. Свален е от власт и вероятно е убит след заговор на съпругата му Екатерина II, която заема мястото му.

Биография

Карл Петер Улрих е роден през 1728 в Кил. Той е син на Карл Фридрих, херцог на Холщайн-Готорп и племенник на шведския крал Карл XII, и Анна Петровна, дъщеря на руския император Петър I и втората му съпруга Екатерина I. Майка му умира няколко месеца след раждането му, а баща му — през 1739. След неговата смърт Карл Петер Улрих става херцог на Шлезвиг-Холщайн-Готорп.

През 1741 руската императрица Елисавета, сестра на майка му, изпраща да доведат Карл Петер Улрих в Русия. През 1742 тя сключва морганатичен брак и той е обявен за наследник на руския трон, след като приема православието и името Петър Фьодорович. Той трябва да се откаже и от потенциалните си права върху трона на Швеция. През 1745 се жени за София Августа Фредерика, принцеса на Анхалт-Цербст, която също приема православието и името Екатерина Алексеевна.

Още преди да заеме трона, Петър става известен със симпатиите си към Прусия, като по време на Седемгодишната война се явява публично облечен в пруска военна униформа. Той става император след смъртта на Елисавета на 5 януари* 1762. Една от първите му стъпки е да сключи мир с Прусия, чието военно положение е много тежко. Така Русия не получава никакви придобивки от войната, която практически е спечелила. Той сключва съюз с Прусия и се готви за война с Дания, за да присъедини Шлезвиг към своето херцогство Холщайн-Готорп.

Външната политика на Петър III предизвиква силно недоволство. Към това се добавят и обвиненията, че се опитва да наложи на Руската православна църква лутерански обичаи, като бръсненето на свещениците или отсъствието на икони в църквите. Той се опитва да спечели известна популярност, като отменя изискването за задължителна военна или гражданска служба на аристокрацията.

Междувременно съпругата на Петър III, Екатерина, която смята, че той се готви да се разведе с нея, организира заговор за отстраняването му. Заедно със своя любовник Григорий Орлов, тя подготвя бунт на гвардията и принуждава Петър да абдикира, като става императрица под името Екатерина II. Малко по-късно Петър умира при неясни обстоятелства в Ропша, като се подозира, че това става по заповед на Екатерина.

След идването на власт през 1796 на сина му Павел I, останките на Петър III са погребани с почести в Петропавловската катедрала.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Peter III of Russia в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Карл Фридрих херцог на Шлезвиг-Холщайн-Готорп (1739 – 1762) Павел I Петрович
Елисавета Петровна император на Русия (1762 – …) Екатерина II Велика