Проглед: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Grammar: 3;
Ред 53: Ред 53:
== Външни препратки ==
== Външни препратки ==


* [http://www.bulgariatravel.tv/landmark/get/282 Село Проглед - BulgariaTravel.TV]

[[Категория: Села в Област Смолян]]
[[Категория: Села в Област Смолян]]
{{Мъниче селища в България}}
{{Мъниче селища в България}}

Версия от 10:28, 19 септември 2010

Проглед е село в Южна България. То се намира в община Чепеларе, Област Смолян.

Проглед
Общи данни
Население64 души[1] (15 юни 2020 г.)
Надм. височина1403 m
Пощ. код4871
Тел. код03021
МПС кодСМ
ЕКАТТЕ58517
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСмолян
Община
   кмет
Чепеларе
Боран Хаджиев
(ГЕРБ; 2019)
Проглед в Общомедия


География

Село Проглед се намира в сърцето на Родопите. На 4 км от селото отстои ски-курортът Пампорово, на 6 гр. Чепеларе със обновена ски туристическа база. Проглед е разположено върху обширни поляни на десния бряг на река Чепеларска и е оградено отвсякъде с ниско било и гъсти смърчови гори. Само 500м го отделят от главния път Пловдив-Смолян. През лятото грее много слънце и е приятно за кратки преходи из околностите на селото. През зимата то е защитено от ветровете и въпреки дълбокия сняг, селото е винаги достъпно. В горите наоколо растат много билки, горски ягоди, малини, гъби, боровинки.

История

Историята на селото е много интересна. Местен жител е успял да я съхрани в издадена от селото книга, може би я има във всяка къща там. Селото е на малко повече от век, което за България е сравнително кратък период. Създадено е от преселници около 1894 г. от съседното Соколовци (до 1934 г. Долно Дерекьой), което тогава се намирало в Османската империя (границата е минавала през прохода Рожен). За основатели се смятат поп Васил Тодоров, Тодор Станчев и други. Интересен факт е, че преселниците правят "завера" - всеки, който се откаже да премине в освободените български земи, губи имотите си в полза на останалите от заверата. Събитията стават по времето на управлението на Стамболов и за да стане по-лесно работата по основаване на селото, имало идея новото село да е на името на министър-председателя. Стамболов обаче отсякъл, че Проглед си е много хубаво име и че село може да има и без той да му става кръстник.

Религии

В селото живеят само българи от етнографската група рупци. Религията, която изповядват, е православно християнство. За нуждите на селото през 1921 г. е построена цъквата "Св. Пантелеймон". Около село има параклиси: "Св. Илия", "Св. Марина", "Св. Пантелеймон", "Св. Троица", "Св. Кирик и Юлита."


Културни и природни забележителности

Невероятна природа - тучни ливади и вековни смърчови гори. Можете да срещнете сърни почти в самото село. От билото над селото се разкрива гледка към връх Снежанка и към Роженската обсерватория. Край селото има естествено местообитание на ендемичния вид родопски крем и идват много естествоизпитатели и природолюбители да го изучават и снимат.

Редовни събития

По традиция всяка година в първата събота на месец юли се състоява родова среща-събор, която през деня се провежда на ливада в близост до селото, която е изключително живописна, с това че цялата е обградена с вековна гора. Вечер празненството се пренася на хорището на селото. Много приятен е прехода от селото през билото над него до махалата Караманица. От там покрай картофохранилището се излиза на Роженските поляни и с малко късмет и добро чувство за ориентация от намиращ се близо до пътя параклис можете да хванете пътеката свързваща селото с Рожен. Не вдигайте шум и се оглеждаите - почти сигурно е че ще срещнете сърна. Да извървите целия кръг ще отнеме не повече от час и половина.

Други

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България