Нова Зеландия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
SassoBot (беседа | приноси)
Ред 152: Ред 152:
[[bs:Novi Zeland]]
[[bs:Novi Zeland]]
[[ca:Nova Zelanda]]
[[ca:Nova Zelanda]]
[[cdo:Sĭng-să̤-làng]]
[[ceb:New Zealand]]
[[ceb:New Zealand]]
[[crh:Yañı Zelandiya]]
[[crh:Yañı Zelandiya]]
Ред 184: Ред 183:
[[hak:Néu Sî-làn]]
[[hak:Néu Sî-làn]]
[[he:ניו זילנד]]
[[he:ניו זילנד]]
[[hi:न्यूज़ीलैण्ड]]
[[hif:New Zealand]]
[[hif:New Zealand]]
[[hr:Novi Zeland]]
[[hr:Novi Zeland]]

Версия от 08:30, 28 септември 2010

Нова Зеландия
      
Девиз: няма
География и население
Площ268 680 km²
(на 74-то място)
СтолицаУелингтън
Най-голям градОкланд
Официален език
Население (2010)4 366 792
(на 123-то място)
Гъстота на нас.19,1 души/km²
Управление
Чарлз III
История
Независимост
от Великобритания
1907
Икономика
БВП (ППС, 2007)128млрд $
(на 57-мо място)
БВП на човек (ППС)30 256 $
Валутановозеландски долар (NZD)
Други данни
Часова зона+12
Автомобилно движениеляво
Интернет домейнnz
Телефонен код64
ITU префиксNZL
Официален сайтwww.govt.nz
Нова Зеландия в Общомедия

Нова Зеландия е държава в югозападната част на Тихия океан, състояща се от два големи и множество по-малки острови. Тя е парламентарна демокрация и част от Британската общност.

История

Въпреки че е сравнително млада страна, Нова Зеландия има богата и пленителна история, отразяваща наследството както на маорите, така и на първите заселили се европейци. Удивителните паметници и съкровища на маорите, някои от които датират от повече от 1000 години, силно контрастират на красивите колониални сгради. Ако се разходите в който и да е град в Нова Зеландия днес, ще установите колко очарователна и разнообразна в културно отношение е страната.

Пъстрата история на Нова Зеландия започва с отделянето на земния масив Рангитата от големия древен континент Гондвана преди около 80 милиона години. Полинезийците са първите, които са открили и заселили в Нова Зеландия между 950 и 1 130 г. пр. хр. Счита се, че приблизително по същото време Маорите са се установили на островите Чатмън, близо до крайбрежието на Нова Зеландия.

През 1642 първия от европейските изследователи, Абел Тасман от Холандия, достига до Нова Зеландия. Първата среща между маорите и европееца е бурна и кръвопролитна. След като скицира частично бреговата линия, Тасман напуска Нова Зеландия, без да има възможността да стъпи на брега.

Сто години изминават преди пристигането на следващите европейци. През 1769 Джеймс Кук, британски изследовател, и Жан Франсоа, командир на френски търговски кораб, пристигат едновременно в Нова Зеландия. Никой от корабите не съзира другия.

От края на 1790 нататък, китоловци, търговци и мисионери пристигат и се заселват по крайбрежието. Слага се началото на междуплеменните войни.

Слуховете за френски планове за колонизация на Южния остров ускоряват действията на британците за присъединяване и последваща колонизация на Нова Зеландия . Маорите, местното население на Нова Зеландия, подписват договор с британците на 6 февруари 1840, известен като договорът Уайтанги. Последващото вливане на европейски колонисти довежда до бурния период на Новозеландските войни, които продължават от 1843 до 1872. И завършват с разгром над местното население. Маорите, макар и значително превъзхождани в числово отношение от враговете си, се доказват като внушителен и труднопреодолим съперник.

Нова Зеландия днес е независима нация в рамките на британската общност. Макар че по конституция английската кралица е държавен глава, не играе активна роля в управлението на правителството на Нова Зеландия.

Държавно устройство

Държавно устройство - държава в състава на Съдружество, оглавявано от Великобритания, начело с кралицата на Великобритания, представена от генерал-губернатор (назначаван за 5 години). Законодателна власт - еднопалатен парламент - Палата на представителите (120 депутати, избирани за 3 години). Изпълнителна власт - правителство, начело с премиер-министър.

Административно деление

16 провинции (7 на Южния остров и 9 на Северния) и три островни територии - Чатъм, Кермадек и Кембъл.

Под новозеландски суверенитет се намират и 2 асоциирани държави (Ниуе, Острови Кук) и една територия със самоуправление (Токелау).

Природа

Нова Зеландия е рай от планини, фиорди, древни маорски традиции и великолепна природа. Едно от най-големите богатства, които предлага е срещата и запознанството с нейните жители. В днешния свят, изпълнен с динамика, напрежение, умора и съмнение, Нова Зеландия и новозеландците са полъх свеж въздух.

Новозеландските необичайни растения и животни не могат да бъдат видени никъде другаде по света. Страната се е откъснала от някогашния голям континент Гондвана преди повече от 80 милиона години, вследствие на което естествената околна среда се е развила в изолация. Много от най-редките растителни и животински видове по света са от Нова Зеландия. Горите в Нова Зеландия са изключително разнообразни – от субтропични на север с избуяли папрати и палми до заснежените алпийски гори на юг. Дърветата не изгубват листата си през зимата, а остават зелени през цялата година.

В Нова Зеландия няма змии и други отровни животни, а прилепът е единственият местен сухоземен бозайник. Поради липсата на естествени хищници много от птиците загубили способността си да летят. С пристигането на хората, които донесли със себе си животни като котки и плъхове, голяма част от безкрилите птици изчезнали.

Успоредно с местните видове Нова Зеландия е дом на много внесени отвън животни като елени, свине, опосуми. Те са преследвани както за развлечение, така и с цел контролиране броя им, тъй като разрушават естествената среда на местните животински видове.

Водите около Нова Зеландия са дом за много риби, а също така и за китове, делфини и тюлени. Риболовът е популярно развлечение и важен отрасъл.

Икономика

Нова Зеландия, наред с Австралия, е една от най-развитите държави в света, докато останалите страни от Океания се включват в групата на развиващите се.

Водещ стопански отрасъл е третичният сектор (над 60% от БВП). Страната се отличава с интензивно селско стопанство, в което водещо място има животновъдството. Силно развити са хранителната, текстилната, целулозно-хартиената, химическата индустрия и металургията.

Нова Зеландия изнася месо, млечни продукти, вълна, хартия, риба, машини, метали и др. Внася машини, нефт, лекартства и др. Главните и търговски партнъори са Австралия, Япония и САЩ. През последните десетилетия бързо се развива международният туризъм.

Население

Етнически състав

Етническия състав е следния: англоновозеландци - 75,4 %, англичани - 6,3 %, англоавстралийци - 1,4 %, шотландци - 1,3 %, полинезийци - 11,9 % (от тях новозеландски маори - 76,2 %, самоа - 11,2 %, жители на о-ви Кук - 6,4 %, други - 6,2 %), китайци - 0,7 %, индийци - 0,4 %, други - 2,6 %.

Религия

Преобладават християните - 95,8 % (от тях протестанти - 79,6 %, католици - 18,5 %, православни - 1,9 %), океанийско- християнски секти - 2,8 %, конфуцианци - 0,6 %, индуисти - 0,2 %, други - 0,6 %.


Градско население - 86 %.

Култура

Нова Зеландия има богата и разнообразна култура. В нея са отразени елементи на европейски, полинезийски и азиатски културни традиции, внесени от заселилите се тук жители от цял свят.

Културата и традициите на Маорите са изключително богати и разнообразни. Те включват в себе си както традиционни, така и съвременни изкуства. Традиционните изкуства като гравиране, тъкане, риторика, татуиране се практикуват в цялата страна. Следвайки стъпките на своите предшественици, тези хора пресъздават техниките, използвани преди хиляда години като същевременно добавят и нови такива.

Днес културните традиции на Маорите включват още архитектура, симфонична и съвременна музика, театър и кино, изящните изкуства и литературата. Всичко това в Нова Зеландия се развива постепенно и поддържа ниво от най-високи стандарти.

Културата в Нова Зеландия както и навсякъде по света има и една друга неформална страна. Става въпрос за приятелското, искрено и непринудено отношение на хората, които живеят там. А това е може би една от основните характеристики, определящи образа на страната.

Други

Външни препратки

Шаблон:Пери-Антарктически страни и задморски територии

Шаблон:Link FA