Въруски език: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: el:Βόρο γλώσσα
Amherst99 (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 6: Ред 6:
сем3=Естонски|
сем3=Естонски|
}}
}}
Езикът '''въро''' е смятан по традиция за диалект на [[естонски език|естонския]], но в последните години получава собствена книжовна форма и е смятан от много изследователи за отделен език.<ref>[http://dspace.utlib.ee/dspace/bitstream/10062/4860/1/iva_sulev.pdf# Võru kirjakeele sõnamuutmissüsteem (Inflectional Morphology in the Võro Literary Language) by Sulev Iva, Phd at] [[Tartu University]], (English summary pp 144-146)</ref> Говори се от около 60 000 души живеещи в Южна [[Естония]]. Съвременният литературен въро език може с известна уговорка да се смята за наследник на южно-естонския книжовен език, съществувал между 17 и 19 век.
Езикът '''въро''' (''võro kiil'') е смятан по традиция за диалект на [[естонски език|естонския]], но в последните години получава собствена книжовна форма и е смятан от много изследователи за отделен език.<ref>[http://dspace.utlib.ee/dspace/bitstream/10062/4860/1/iva_sulev.pdf# Võru kirjakeele sõnamuutmissüsteem (Inflectional Morphology in the Võro Literary Language) by Sulev Iva, Phd at] [[Tartu University]], (English summary pp 144-146)</ref> Говори се от около 60 000 души живеещи в Южна [[Естония]]. Съвременният литературен въро език може с известна уговорка да се смята за наследник на южно-естонския книжовен език, съществувал между 17 и 19 век.


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 21:50, 29 септември 2010

Въруски език
võro kiil
СтранаЕстония
Говорещи60 000
Писменостлатиница
Систематизация по Ethnologue
-Уралски
.-Фински
..→Естонски
Кодове
ISO 639-3vro
Въруски език в Общомедия

Езикът въро (võro kiil) е смятан по традиция за диалект на естонския, но в последните години получава собствена книжовна форма и е смятан от много изследователи за отделен език.[1] Говори се от около 60 000 души живеещи в Южна Естония. Съвременният литературен въро език може с известна уговорка да се смята за наследник на южно-естонския книжовен език, съществувал между 17 и 19 век.

Източници

Шаблон:Лингвистика-мъниче