Себастиян де Белалкасар: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 15: Ред 15:
<references />
<references />
*М а г и д о в и ч, И. П., История открытия и исследования Центральной и Южной Америки, М., 1965 г.
*М а г и д о в и ч, И. П., История открытия и исследования Центральной и Южной Америки, М., 1965 г.

{{Изследователи на Америка}}


{{СОРТКАТ:Белалкасар, Себастиян де}}
{{СОРТКАТ:Белалкасар, Себастиян де}}

Версия от 11:54, 8 октомври 2010

Паметникът на Белалкасар в град Кали, Колумбия

Себастиан де Белалкасар (в някои източници Беналкасар, истинска фамилия Мояно) (на испански Sebastián de Belalcázar, Benalcázar, Moyano) (между 1480 и 1495 - 1550 или 1551) испански конкистадор, завоевател на Никарагуа, Еквадор и Югозападна Колумбия. Организатор на първата експедиция отправила се да търси Елдорадо.

Сведенията за началните години на Белалкасар са много оскъдни. Знае се, че е роден между 1480 и 1495 в селището Белалкасар, провинция Кордова под името Себастиян Мояно. Появяването му в Америка също не е точно фиксирано. От 1519 служи под командването на управителя на Панама Педро Ариас де Авиля и по негова заповед през 1524 прониква във вътрешните области на Никарагуа и завладява страната.

През същия този период, след като се скарва с другите конкистадори в Панама през 1531 Белалкасар се отправя на помощ на Франсиско Писаро в Перу и през 1532-1534 участвал в похода му за завоюването на империята на инките. През 1533 е натоварен от Писаро със задачата да отнесе заграбените богатства в някое пристанище и да ги натовари на кораб за изпращане в Испания. В пристанището Сан Мигел (сега град Пайта) Белалкасар изпраща съкровищата и научава, че инките освен Куско имат и друга столица на север - Кито. Организира отряд от 200 човека и 62 коня, в началото на март 1534 тръгва да я завладява и на 22 юни 1534 завоюва града.

Тука в завладения град Белалкасар за първи път научава легендата за "златния град" Елдорадо и предприема няколко похода в югозападните части на днешна Колумбия в търсене на призрачния град. От 1536 до 1539 изследва и завоюва горното течение на река Каука (ляв приток на Магдалена) и през Централните Кордилери и Магдалена достига до платото Кундинамарка, където се среща с друг испански отряд идващ от север и възглавяван от Гонсало Хименес де Кесада. След като испанския крал разделя владенията в Колумбия Белалкасар става управител на Югозападна Колумбия.

Последното десетилетие от живота му е свързано с нови караници и препирни с останалите конкистадори в Южна Америка. Неговите войски вземат участие в борбата за надмощие в Перу между Франсиско Писаро и Диего де Алмагро, а по късно и срещу бунта на Гонсало Писаро. През 1546 заради убийството на управител на съседна провинция Белалкасар е осъден на смърт. Той започва да оспорва решението на съда и се кани да заминава за Испания за да се жалва пред краля, но умира в Картахена преди да се качи на кораба през 1550 или 1551.

Неговото име носи селище в Колумбия.

Източници

  • М а г и д о в и ч, И. П., История открытия и исследования Центральной и Южной Америки, М., 1965 г.