Едмънтън: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: pnb:ایڈمنٹن
м Робот Добавяне: be:Горад Эдмантан
Ред 52: Ред 52:
[[als:Edmonton]]
[[als:Edmonton]]
[[ar:أدمونتون]]
[[ar:أدمونتون]]
[[be:Горад Эдмантан]]
[[ca:Edmonton]]
[[ca:Edmonton]]
[[co:Edmonton]]
[[co:Edmonton]]

Версия от 07:38, 19 октомври 2010

За лондонския квартал вижте Едмънтън (Лондон).

Изглед към центъра на града

Едмънтън (Шаблон:Lang-en) е град в Канада, административен център на провинция Алберта. Разположен е на река Норт Саскачеван. Градът е втори по големина в провинцията след Калгари и има население около 730 372 души (2006).

История

Форт Едмънтън е основан на северния бряг на реката, като търговски пост от Хъдсън Бей Къмпани през 1795. Кръстен е на едноименния квартал в Лондон, родно място на управителя на компанията. В края на 19 век, плодородните почви в околността привличат множество заселници.

Едмънтън е обявен за град през 1904, тогава с население от 8350 души. Година по-късно, градът става столица на провинцията Алберта. През 1905 в Едмънтън стига и железницата и ускорява развитието на града.

География

Икономика

Едмънтън е водещ център на нефтената и газовата промишленост на Канада. Силно развити са и високите технологии с водещи компютърни и телекомуникационни компании.

В града се намира и най-големият мол в Северна Америка - West Edmonton Mall, който до 2004 е бил най-големият в света. В него има изкуствено море и ледена пързалка, голяма колкото стадион. Има и щанд с истински розови фламинга.

Демография

Образование

Побратимени градове

Спорт

Градът е дом на много успешни професионални отбори, което му спечелва прякора "Градът на шампионите". Тук играят Едмънтън Ойлърс, петкратни шампиони на NHL и абсолютни доминанти в лигата през 80-те години. Другият професионален отбор, който носи много слава на града е Едмънтън Ескимос, който е печелил шампионската титла по американски футбол на Канадската футболна лига рекордните 13 пъти.

Едмънтън е бил домакин на Универсиадата през 1983 и на Световното първенство по атлетика през 2001.

Личности

  • Други личности, свързани с Едмънтън