Конституционен съд: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: es, fi, lt, pt, th
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Конституционният съд''' (или '''конституционен съвет''') е държавен орган, който се изказва по съответствието на [[закон]]ите на [[конституция]]та на страната. В някои страни тази функция се изпълнява от [[Върховен съд|върховния съд]] на държавата. Първият самостоятелен конституционен съд в [[Европа]] е създаден с [[Австрия|австрийската]] конституция от [[1920]] г.
'''Конституционният съд''' (или '''конституционен съвет''') е държавен орган, който се изказва по съответствието на [[закон]]ите с [[Конституция]]та на страната. В някои страни тази функция се изпълнява от [[Върховен съд|върховния съд]] на държавата. Първият самостоятелен конституционен съд в [[Европа]] е създаден с [[Австрия|австрийската]] конституция от [[1920]] г.


== Вижте също ==
== Вижте също ==

Версия от 10:00, 20 октомври 2010

Конституционният съд (или конституционен съвет) е държавен орган, който се изказва по съответствието на законите с Конституцията на страната. В някои страни тази функция се изпълнява от върховния съд на държавата. Първият самостоятелен конституционен съд в Европа е създаден с австрийската конституция от 1920 г.

Вижте също


Шаблон:Право-мъниче