Здравец (област Търговище): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Grammar: 1;
Ред 33: Ред 33:
== Културни и природни забележителности ==
== Културни и природни забележителности ==


* Църквата в с. Здравец, обл. Търговище, е построена през 1895 г. от майстор Никола от Плевенско. Тя е трикорабна, куполна базилика, с една полукръгла абсида. Иконостасът е с 40 икони. Има просторен балкон за женско отделение. Притворът е построен по-късно. Над него се издига хубава камбанария, която е осветена от Варненския и Преславски митрополит Симеон през 1907 година. Храмът е висока масивна сграда, която доминира над цялото селище. От 2009 г. тук служи свещ. Анатоли Ангелов Тодоров, който е завършил [[теология]] в [[Шуменски университет | Шуменския университет]] (http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=22571).
* Църквата в с. Здравец, обл. Търговище, е построена през 1895 г. от майстор Никола от Плевенско. Тя е трикорабна, куполна базилика, с една полукръгла апсида. Иконостасът е с 40 икони. Има просторен балкон за женско отделение. Притворът е построен по-късно. Над него се издига хубава камбанария, която е осветена от Варненския и Преславски митрополит Симеон през 1907 година. Храмът е висока масивна сграда, която доминира над цялото селище. От 2009 г. тук служи свещ. Анатоли Ангелов Тодоров, който е завършил [[теология]] в [[Шуменски университет | Шуменския университет]] (http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=22571).


{{Шаблон:Населени места в Община Търговище}}
{{Шаблон:Населени места в Община Търговище}}

Версия от 05:48, 23 октомври 2010

Вижте пояснителната страница за други значения на Здравец.

Здравец е село в Североизточна България. То се намира в община Търговище, Област Търговище.

Здравец
Общи данни
Население479 души[1] (15 март 2024 г.)
Надм. височина206 m
Пощ. код7769
Тел. код06023
МПС кодТ
ЕКАТТЕ30644
Администрация
ДържаваБългария
ОбластТърговище
Община
   кмет
Търговище
Дарин Димитров
(ГЕРБ; 2015)
Кметство
   кмет
Здравец
Христо Маринов
(БСП)

Част от данните не са попълнени, но бихте могли да ги добавите.


География

История

Културни и природни забележителности

  • Църквата в с. Здравец, обл. Търговище, е построена през 1895 г. от майстор Никола от Плевенско. Тя е трикорабна, куполна базилика, с една полукръгла апсида. Иконостасът е с 40 икони. Има просторен балкон за женско отделение. Притворът е построен по-късно. Над него се издига хубава камбанария, която е осветена от Варненския и Преславски митрополит Симеон през 1907 година. Храмът е висока масивна сграда, която доминира над цялото селище. От 2009 г. тук служи свещ. Анатоли Ангелов Тодоров, който е завършил теология в Шуменския университет (http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=22571).

Шаблон:Мъниче селища в България