Васко Нунес де Балбоа: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:


{{към пояснение|Балбоа|Балбоа}}
{{Биография инфо
{{Биография инфо
| име= Васко Нунес де Балбоа
| име= Васко Нунес де Балбоа
Ред 14: Ред 17:
През 1501 участва в експедицията на [[Родриго де Бастидас]] по северозападното крайбрежие на [[Южна Америка]].
През 1501 участва в експедицията на [[Родриго де Бастидас]] по северозападното крайбрежие на [[Южна Америка]].


През цялото си пребиваване в днешните територии на [[Колумбия]] и [[Панама]] испанците научават от индианците, че недалеч зад плнините се намира голямо море. Научавайки за това Балбоя начела на отряд от 190 испанци и 600 индианци-носачи на 1 септември 1513 се отправя от северното крайбрежие на Панама на юг в планините. След изнурителен 25-дневен преход през [[Панамски провлак|Панамския провлак]] (ширина 48 км), преодолявайки девствени гори на 25 септември Балбоа вижда от високи проход на юг огромно водно пространство. На 29 септември достига до това море и открива залива [[Сан Мигел]] (8º 20` с.ш., 78º 20` з.д., от [[Панамски залив|Панамския залив]]), като по този начин стана първият европеец, който достигна до [[Тихия океан]], като го нарича Южно море. Балбоа навлиза ритуално с развято кастилско знаме във водите на морето и го обявява за испанско владение.
По време на пребиваване си в днешните територии на [[Колумбия]] и [[Панама]] испанците научават от индианците, че недалеч зад плнините се намира голямо море. Научавайки за това Балбоя начело на отряд от 190 испанци и 600 индианци-носачи на 1 септември 1513 се отправя от северното крайбрежие на [[Панама]] на юг в планините. След изнурителен 25-дневен преход през [[Панамски провлак|Панамския провлак]] (ширина 48 км), преодолявайки девствени гори на 25 септември Балбоа вижда от високия проход на юг огромно водно пространство. На 29 септември достига до това море и открива залива [[Сан Мигел]] ({{coord|8|20|N|78|20|W|}}, от [[Панамски залив|Панамския залив]]), като по този начин става първият европеец, който достигна до [[Тихия океан]], като го нарича Южно море. Балбоа навлиза ритуално с развятото кастилско знаме във водите на морето и го обявява за испанско владение.


По-нататъшната съдба на Балбоа е трагична. Скоро след епохалното си открития той започва открито да враждува с новоназначения управител на Панама Педро ариас де Авиля, който през 1517 го арестува за неподчинение и на 15 януари 1519 го обезглавява в селището Акеле.
По-нататъшната съдба на Балбоа е трагична. Скоро след епохалното си открития той започва открито да враждува с новоназначения управител на [[Панама]] [[Педро Ариас де Авиля]], който през 1517 го арестува за неподчинение и на 15 януари 1519 го обезглавява в селището Акеле.


Неговото име носят по едно селище в [[Панама]] и [[Колумбия]] и връх в Панама.
Неговото име носят по едно селище в [[Панама]] и [[Колумбия]] и връх в Панама.
Ред 28: Ред 31:
{{СОРТКАТ:Балбоа, Васко Нунес де}}
{{СОРТКАТ:Балбоа, Васко Нунес де}}
[[Категория:Испански изследователи]]
[[Категория:Испански изследователи]]
[[Категория:изследователи на Южна Амирика]]
[[Категория:Изследователи на Южна Амирика]]
[[Категория: Мореплаватели]]
[[Категория: Мореплаватели]]
[[Категория:Конкистадори]]
[[Категория:Конкистадори]]

Версия от 14:25, 4 ноември 2010


Вижте пояснителната страница за други личности с името Балбоа.

Васко Нунес де Балбоа
испански мореплавател

Роден
около 1475
Починал

РелигияКатолическа църква
Семейство
Подпис
Васко Нунес де Балбоа в Общомедия

Васко Нунес де Балбоа (Шаблон:Lang-es) (1475, Херес де лос Кабалерос - 12 януари 1519, Дариен (провинция), Панама) испански мореплавател и конкистадор.

През 1501 участва в експедицията на Родриго де Бастидас по северозападното крайбрежие на Южна Америка.

По време на пребиваване си в днешните територии на Колумбия и Панама испанците научават от индианците, че недалеч зад плнините се намира голямо море. Научавайки за това Балбоя начело на отряд от 190 испанци и 600 индианци-носачи на 1 септември 1513 се отправя от северното крайбрежие на Панама на юг в планините. След изнурителен 25-дневен преход през Панамския провлак (ширина 48 км), преодолявайки девствени гори на 25 септември Балбоа вижда от високия проход на юг огромно водно пространство. На 29 септември достига до това море и открива залива Сан Мигел (8°20′ с. ш. 78°20′ з. д. / 8.333333° с. ш. 78.333333° з. д., от Панамския залив), като по този начин става първият европеец, който достигна до Тихия океан, като го нарича Южно море. Балбоа навлиза ритуално с развятото кастилско знаме във водите на морето и го обявява за испанско владение.

По-нататъшната съдба на Балбоа е трагична. Скоро след епохалното си открития той започва открито да враждува с новоназначения управител на Панама Педро Ариас де Авиля, който през 1517 го арестува за неподчинение и на 15 януари 1519 го обезглавява в селището Акеле.

Неговото име носят по едно селище в Панама и Колумбия и връх в Панама.

Източници

  • Хроника Перу. Часть Первая. — Киев, 2008 (пер. А. Скромницкий)
  • Магидович, И. П., История открытия и исследования Центральной и Южной Америки, М., 1965 г.