Малака: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
TXiKiBoT (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: mr:मलाय द्वीपकल्प
Ред 53: Ред 53:
[[lv:Malakas pussala]]
[[lv:Malakas pussala]]
[[mk:Малајски Полуостров]]
[[mk:Малајски Полуостров]]
[[mr:मलाय द्वीपकल्प]]
[[ms:Tanah Melayu]]
[[ms:Tanah Melayu]]
[[nl:Malakka (schiereiland)]]
[[nl:Malakka (schiereiland)]]

Версия от 21:18, 11 ноември 2010

Тази статия е за полуострова в Азия. За града в Малайзия вижте Малака (град). За щата вижте Малака (щат).

П-в Малака (в зелено)

Полуостров Малака (или Малайски полуостров) е голям полуостров в Югоизточна Азия.

Заема площ от 239 451 кв. км. Чрез провлака Кра Малака е сухоземно свързана с полуостров Индокитай. Източните брегове се мият от Сиамският залив и Южнокитайско море, а западните - от Андаманско море. Посредством Малакския проток полуостровът е отделен от остров Суматра.

На територията на Малака се простират териториите на 4 държави - Сингапур, Малайзия, Тайланд и Мианмар. Сингапур се намира изцяло на полуострова (в най-южната му част), докато само 40 % от територията на Малайзия, 1/5 от тази на Тайланд и 4 % от Мианмар обхващат Малайският полуостров.

Природа

Изглед от брега на Ко Самуи - остров край тайландска Малака

По-голямата част от площта на Малака е заета от ниски планински вериги. По крайбрежията те преминават в низини. Естествената растителност тук са дъждовните екваториални гори, уникални с изключителното си биоразнообразие. Голяма част от горите обаче са изсечени за освобождаване на места за селскостопански земи, пътища и др. Въпреки това обаче значителна част от горите все още заемат обширни територии в Малака. За опазването им са създадени много национални паркове и резервати, които пазят ценни представители на флората и фауната, като най-известни са тигрите, леопардите, слоновете, носорозите, гибоните и др.

Административно значение

На Малайския полуостров се намират едни от най-големите финансови и административни центрове - Сингапур и столицата на Малайзия Куала Лампур. Тук живее и над 80 % от населението на Малайзия. През полуострова са прокарани важни пътища, най-известен е железният път за влака „Ориент Експрес“, който тръгва от Сингапур и стига до Банкок.

Побратимени градове