Шорттрек: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
PrinceYuki (беседа | приноси)
м знаци
м дребни поправки
Ред 1: Ред 1:
'''Шорттрек''' е [[Олимпиада|олимпийски]] [[спорт]], който се провежда на 111 метрова кръгла писта (игрище за [[хокей]]). За по-голяма стабилност при завоите състезателят се опира с ръка на леда и така запазва равновесие при високата скорост. Интересна част от състезанието са различните тактики, които се прилагат от спортистите. Борбата за първото място налага различни стратегии- забавяне, забързване, изпреварване. Победителите се определят след поредица от състезателни серии, в коiто само класиралите се на челните места продължават в надпреварата.
'''Шорттрек''' е [[Олимпиада|олимпийски]] [[спорт]], който се провежда на 111-метрова кръгла писта (игрище за [[хокей]]). За по-голяма стабилност при завоите състезателят се опира с ръка на леда и така запазва равновесие при високата скорост. Интересна част от състезанието са различните тактики, които се прилагат от спортистите. Борбата за първото място налага различни стратегии забавяне, забързване, изпреварване. Победителите се определят след поредица от състезателни серии, в които само класиралите се на челните места продължават в надпреварата.


При индивидуалните състезания във всяка серия се надпреварват от 4 до 8 състезателq като при по-късите дистанции те са по-малко, а при дългите повече. От тях само първите двама или трима продължават в следващия етап.
При индивидуалните състезания във всяка серия се надпреварват от 4 до 8 състезателя като при по-късите дистанции те са по-малко, а при дългите повече. От тях само първите двама или трима продължават в следващия етап.


Името шорттрек се превежда на български като "къса писта" (111м) докато класическата ледена писта за [[бързо пързаляне с кънки]] е 400м.
Името шорттрек се превежда на български като „къса писта“ (111м), докато класическата ледена писта за [[бързо пързаляне с кънки]] е 400м.


Шорттрекът е олимпийски спорт от [[1992]]г. В началото на шорттрека държавата, която доминира над всички, е [[Канада]], но това се променя и в днешно време този спорт е особено популярен в азиатските страни- [[Китай]], [[Южна Корея]] и [[Япония]], които постигат и най-големите успехи.
Шорттрекът е [[олимпийски спорт]] от [[1992]]г. Първоначално държавата, която доминира над всички в шорттрека, е [[Канада]], но това се променя и в днешно време този спорт е особено популярен в азиатските страни [[Китай]], [[Южна Корея]] и [[Япония]], които постигат и най-големите успехи.


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==


*[http://www.worldshorttrack.com Световен шорттрек]
* [http://www.worldshorttrack.com Световен шорттрек]


[[Категория:Индивидуални спортове]]
[[Категория:Индивидуални спортове]]

Версия от 19:52, 16 февруари 2006

Шорттрек е олимпийски спорт, който се провежда на 111-метрова кръгла писта (игрище за хокей). За по-голяма стабилност при завоите състезателят се опира с ръка на леда и така запазва равновесие при високата скорост. Интересна част от състезанието са различните тактики, които се прилагат от спортистите. Борбата за първото място налага различни стратегии — забавяне, забързване, изпреварване. Победителите се определят след поредица от състезателни серии, в които само класиралите се на челните места продължават в надпреварата.

При индивидуалните състезания във всяка серия се надпреварват от 4 до 8 състезателя като при по-късите дистанции те са по-малко, а при дългите — повече. От тях само първите двама или трима продължават в следващия етап.

Името шорттрек се превежда на български като „къса писта“ (111м), докато класическата ледена писта за бързо пързаляне с кънки е 400м.

Шорттрекът е олимпийски спорт от 1992г. Първоначално държавата, която доминира над всички в шорттрека, е Канада, но това се променя и в днешно време този спорт е особено популярен в азиатските страни — Китай, Южна Корея и Япония, които постигат и най-големите успехи.

Външни препратки