Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
+{{обработка|форматиране}}
Ред 1: Ред 1:
{{обработка|форматиране}}
Той обединява неповторимата атмосфера на осем музейни обекти в [[Трявна]]:{{Br}}
Той обединява неповторимата атмосфера на осем музейни обекти в [[Трявна]]:{{Br}}
'''Славейковото школо''' (или [[Старото школо]], Тревненското школо) /отворило врати за първите си ученици в 1839/{{Br}}
'''Славейковото школо''' (или [[Старото школо]], Тревненското школо) /отворило врати за първите си ученици в 1839/{{Br}}

Версия от 19:17, 26 ноември 2010

Той обединява неповторимата атмосфера на осем музейни обекти в Трявна:
Славейковото школо (или Старото школо, Тревненското школо) /отворило врати за първите си ученици в 1839/

Старото школо в Трявна
Школото и Райковата къща

Едно от първите светски училища в България.

Постоянните експозиции Ви приканват да седнете на чиновете във възстановената класна стая от времето, когато се е използвала взаимоучителната метода. Имате възможност да се запознаете с уникални документи, представящи образователното дело до Освобождението, да послушате тиктакането на часовниковите механизми от колекцията на Георги Везиров, да се възхитите на богатата експозиция от творби на братя Казакови. Великолепната възрожденска сграда подслонява и временни изложби, както и театрални постановки и концерти на открито.
Райковата къща /построена в 1846/

Роден дом на първия професор по химия в България, проф. Пенчо Райков.

В Райковата къща усещате уюта на късновъзрожденския бит. Покритият чардак, нишите „алафранга“, гиздавата гостна стая, дъхът на здравец и ромонът на близката река няма да се изличат никога от съзнанието Ви.

Галерия

Славейковата къща /около 1830/
В нея още се усеща духът на страстния родолюбец Петко Славейков и извисеността на поетическите търсения на сина му Пенчо Славейков.

Музей „Ангел Кънчев“ /началото на ХIХ/
В родния дом на Ангел Кънчев, помощник на Васил Левски, е представено участието на тревненци в националноосвободителните борби. Самата къща е красив образец на ранновъзрожденската архитектура.

Музей на иконата

Далечен поглед към музея на иконата
Музей на иконата

Музеят е разположен в „Царския параклис“, построен през 1943-44 г. по волята на последната българска царица Йоана. По царски богата е колекцията от оригинални икони, представящи развитието на най-старата иконописна школа в България.

Даскаловата къща /1804-08/

Даскаловата къща в Трявна
Дворът на Даскаловата къща

Не просто старинна къща, а къщата със слънцата! И до днес спорим чие резбовано слънце грее по-красиво: изрязаното от стария майстор Димитър Ошанеца Майско слънце или горещото Юлско слънце на калфата Иван Бочуковеца.

Даскаловата къща е единствен по рода си музей на дърворезбарското изкуство в България, така както Трявна е единствен български град, в който резбарското изкуство продължава да е живо благодарение на Средното специално художествено училище и майсторите-резбари, чиито ръце продължават да извайват неповторима хубост.

Музей за азиатско и африканско изкуство
Музеят привнася екзотика чрез щедрото дарение на българския художник Златко Паунов, живеещ в Ню Йорк. Изложените предмети са предимно с култово предназначение, обслужвали будистки, индуистки и африкански ритуали.

Галерия „Казаков“

Входът на галерията

В нея постоянно се организират временни експозиции както от фондовете на музея, така и от гостуващи институции и творци.

Специализираният музей организира:

Сватба в Даскаловата къща
  • обучение по дърворезба
  • сключване на граждански бракове в автентична обстановка
  • вечерни посещения на музейните обекти

Ретро-фото ателие

Външни препратки