Лиеж: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Xqbot (беседа | приноси)
м r2.5.2) (Робот Промяна: tr:Liège
Ред 112: Ред 112:
[[sv:Liège]]
[[sv:Liège]]
[[sw:Liège]]
[[sw:Liège]]
[[tr:Liège (şehir)]]
[[tr:Liège]]
[[uk:Льєж]]
[[uk:Льєж]]
[[vi:Liège]]
[[vi:Liège]]

Версия от 09:34, 5 декември 2010

Шаблон:Община в Белгия инфо

Лиеж (на френски: Liège; на нидерландски: Luik; на немски: Lüttich; на латински: Leodium) е град в Белгия с население на общината около 185 000 души, а на агломерацията 600 000 души (2004). Лиеж е разположен на река Мьоза и е център на провинция Лиеж.

Лиеж се намира на 25 километра южно от Маастрихт (Холандия) и на 40 километра на запад от Аахен (Германия).

Индустриален град със силно развити въгледобив и металургия, Лиеж е важен стопански център през 19 век, но през 20 век изживява значителен упадък. В момента Лиеж и областта залагат на логистиката. Градът разполага с летище и пристанище на река Мьоза и канала Албер. Гарата Лиеж-Гиймен (Liège-Guillemins) се обновява по проект на испанския архитект Сантяго Калатрава. Същевременно, Лиеж е възел на няколко значими пътни магистрали.

Земите на Лиеж са били населени от праисторически времена (най-старите находки са от 200 000 години преди Христа), но основаването на града датира от около 700 година и се свързва с убийството на епископ Ламбер и пренасянето на епископския престол от Маастрихт в Лиеж.

Девизът на града: „Лиеж - пламенния град!“ („Liège - la ville ardente!“). Град Лиеж е побратимен с Волгоград, Русия, и Кьолн, Германия.

Известни личности

Родени в Лиеж
Починали в Лиеж

Побратимени градове

Вижте още