Радовец: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Sherpa (беседа | приноси)
м площ = 44,661
Ред 1: Ред 1:
'''Радовец''' е село в Южна България, [[община Тополовград]], [[Област Хасково]].

<!-- Ако имате информация, моля добавете я след знака "равно" -->
{{Селище в България
{{Селище в България
| област = Хасково
| екатте = 61491
| екатте = 61491
| надм-височина = 238
| надм-височина = 238
Ред 10: Ред 6:
| сев-ширина = 41.933
| сев-ширина = 41.933
| изт-дължина = 26.500
| изт-дължина = 26.500
| площ = 44,661
}}
}}

'''Радовец''' е село в Южна България, [[община Тополовград]], [[Област Хасково]].


== География ==
== География ==
Ред 46: Ред 45:
[[Image:basma-tobacco-drying.jpg|thumb|Сушене на тютюн]]
[[Image:basma-tobacco-drying.jpg|thumb|Сушене на тютюн]]
Село Радовец се намира в слабо индустриално развит район. Поради граничното местоположение на района, през годините на [[социализъм|социализма]] в региона не са изграждани големи индустриални предприятия. Традиционно развито е земеделието. Отглеждането на [[тютюн]], [[животновъдство]] и [[лозарство]] са основеният поминък на населението.
Село Радовец се намира в слабо индустриално развит район. Поради граничното местоположение на района, през годините на [[социализъм|социализма]] в региона не са изграждани големи индустриални предприятия. Традиционно развито е земеделието. Отглеждането на [[тютюн]], [[животновъдство]] и [[лозарство]] са основеният поминък на населението.






Ред 108: Ред 105:
В селото се намира и ОУ „Христо Ботев”, което е със статут на „защитено училище”.
В селото се намира и ОУ „Христо Ботев”, което е със статут на „защитено училище”.
Там се обучават ученици от 1 до 8 клас. Има добре оборудвани класни стаи, компютърен кабинет, физкултурен салон, работилници по труд и техника.
Там се обучават ученици от 1 до 8 клас. Има добре оборудвани класни стаи, компютърен кабинет, физкултурен салон, работилници по труд и техника.






Версия от 18:00, 10 декември 2010

Радовец
Общи данни
Население540 души[1] (15 март 2024 г.)
12,1 души/km²
Землище44,661 km²
Надм. височина257 m
Пощ. код6564
Тел. код04739
МПС кодХ
ЕКАТТЕ61491
Администрация
ДържаваБългария
ОбластХасково
Община
   кмет
Тополовград
Божин Божинов
(ИТН; 2011)
Кметство
   кмет
Радовец
Георги Георгиев
(ЕНП)

Радовец е село в Южна България, община Тополовград, Област Хасково.

География

Селото и землището се намират в южната част на община Тополовград. Площта на селото и прилежащото землище е 44.661 км2.

История

Районът на Сакар планина, където се намира село Радовец, е населяван още от дълбока древност. Този край е влизал в пределите на древните царства на одриси, фригийци, келти, империята на Филип и Александър Македонски, Римската империя и Византия. След образуването на Българската държава и по време на Българските ханове Тервел, Кардам и Крум, районът влиза в пределите на България. Като граничен район между Византия и България, често е подлаган на опустошителни военни походи. Районът попада под турско робство през 1373 г.

Село Радовец е създадено около 25 години преди осбождението на България от османско владичество. Било е заселено с татари и е носело името Татаркьой до 10 юли 1899 г. След тази дата е било преименувано на Константиново. Това име носи до 11 януари 1950 г. когато отново е преименувано със сегашното си име Радовец заради спорове за местността Радовец между съседното село Устрем и Константиново. Един от първите кметове е бил дядо Гена.

Демография

Редица правителствени програми преди и след 1989 г. целят решаване на демографската криза в региона. Безуспешни и печално известни са опитите през 70-те и 80-те години на XX век за превръщане на Странджа-Сакар в „Република на младостта“.

Преброявания
  • 1893 - 859 жители
  • 1920 - 1078 жители
  • 1926 - 1226 жители
  • 1934 - 152 жители
  • 1946 - 1827 жители
  • 1956 - 2069 жители
  • 1975 - 1716 жители
  • 1985 - 1394 жители
  • 1992 - 1182 жители
  • 1999 - 918 жители
  • 2001 - 882 жители
  • 2003 - 838 жители

Религии

Манастир "Света Троица"

Жителите на Радовец изповядват източно православие. В селото има прекрасна църква „Свети свети Константин и Елена“ построена през 1890 г. По време на Междусъюзническата война 1913 г. е опожарена от турците, после е възстановена през 1916 година, а новата постройка е от 1931 г.

На около 10 км от Радовец, се намира манастирът „Света Троица“. Същия е с действащ женски метох. Историческите данни за тази света обител са твърде оскъдни. Предполага се, че манастирът бил основан по време на Второто българско царство. В началото на XV в. името му се среща в османски документи. През годините на турското робство е ставал убежище на редица хайдути, като Ангел войвода, Индже войвода, Кара Кольо и др. Това е и една от причините манастира на няколко пъти да бъде опожаряван от поробителя, но вярващите винаги са успявали да го възстановят и съхранят, като център на православието в региона. Ежегодно се провежда народен събор на празника на манастира, който събира по 2 -3 хиляди вярващи от околните села и градове.

Икономика

Сушене на тютюн

Село Радовец се намира в слабо индустриално развит район. Поради граничното местоположение на района, през годините на социализма в региона не са изграждани големи индустриални предприятия. Традиционно развито е земеделието. Отглеждането на тютюн, животновъдство и лозарство са основеният поминък на населението.



Редовни събития

Едно от редовните събития в село Радовец е съборът (панаира, както го нарича местното население). Той се състои на 2 юни (или най-близката до датата събота и неделя) - денят на Христо Ботев, понеже местното училище носи неговото име. Съборът се организира от кмета на селото. През последните години, въпреки финансовото затруднение, организацията е много добра в лицето на кмета. Канят се както от селото, така и други по-известни фолклорни състави и ансамбли. Изнасят се хумористични сценки, пеят се песни от местния фолклор.

Преди години са организирани народни борби, в който са взимали участие много известни борци. Също са били организирани конни надбягвания, чиито организатор е бил известният в областта Димитър Панайотов Узунов.

Традиция е на събора /панаира/ на село Радовец да се провежда всяка година футболна среща с близките села.

Забележителности

Природни забележителности

Ждрелото на р. Тунджа (по-известно с името Даркая) е живописна, защитена местност, която се намира в землищата на Радовец и съседното Лесово и обхваща площ от 7850.43 ха. Уникалното и биологично разнообразие, за чието опазване е обявена, включва над 150 вида птици, 8 земноводни, 21 влечуги и други защитени и редки растителни и животински видове. Някои от видовете, които се срещат на тази територия са видра, леопардов смок, бухал, голям гребенест тритон, ивичест смок, вдлъбнаточел смок, жълтокоремна бумка и др

Археологиески паметници

Общ изглед към крепостта

Наблизо се намира римската крепост Букелон, която е служела за фронтова линия на град Адрианополис (Одрин). Сравнително запазена е кулата от 12 век. Височината на кулата е около 18 метра и представляват величествена гледка, изпълвайки панаромата в региона. От външната крепост има незначителни следи. По платото личат и някои съоръжения и обекти, като водосъдържател, места с култово предназначение и други.

Предполага се, че тук, на възвишението, където се е намирала древна разрушена крепост, през 378 година от новата ера е обграден и убит от настъпващите племена на готите, римският император Валент. Той, заедно с Деций са двамата императори, загинали в пределите на днешна България от готите. От тази битка нататък, те трайно стават федерати в упадащата римска империя.

На 14 април 1205 г. българските войски, предвождани от цар Калоян, водят битка в близост на крепостта (Битката при Адрианопол), с рицарите от Четвъртия кръстоносен поход. Латините са разбити, а пълководецът им — император Балдуин IX Фландърски е пленен и за кратко време затворен в кулата на крепостта, откъдето е отведен в столицата Търново.

От възвишението на кулата се открива чудесна панорама. Тук е сниман филмът "Мила от Марс".

Край селото могат да се видят още:

  • Антично селище
  • Средновековно селище
  • Могилен некропол (4 могили)

Култура

В селото се намира читалище Васил Левски, приютило: певческа фолклорна група, група за местни обичаи и ритуали, детска група за худ. слово, детска коледарска група, детска група за изворен фолклор, клуб "Ръка да подадем", както и библиотека с над 10 хил. тома.

Кухня

Топла Сакарска месеница

Традиционните ястия са характерните за българите в региона на Южна Тракия от Беломорието и Одрин до Хасково и Малко Търново, но има и местни особености. Това са рецепти от стари баби, живели по времето на турско робство.

Едни от най-известните гозби в местната кухня са: гюзлюми, катми, тиквеник, яйце на хартия, трахана, катмери, наместник, месеница, топен чесън, "Гергьовско агне".

Ракията която се приготвя тук обикновено е гроздова и както е по-често в Тракия голяма част от нея е доста силна — много над 40 градуса, при консумация не е необичайно в чашата да се досипе вода.

Сакарските вина са известни. Това по правило са тежки червени вина от мавруд, алжирка, отел и други традиционни сортове или от по-новите сортове мерло и каберне.

Личности

  • Борис Вакавлиев 1940 - български генерал
  • Димитър Ангелов — първият свещеник на селото
  • Иван Христов Инджов — рейнджър , загинал в Ирак
  • Христина Иванова Янева — депутат в 41 Народно събрание

Обществени институции

В село Радовец има кметство, детска градина, поща, пункт на гранична полиция, дом за душевно болни мъже и малък брой търговски обекти.

В селото се намира и ОУ „Христо Ботев”, което е със статут на „защитено училище”. Там се обучават ученици от 1 до 8 клас. Има добре оборудвани класни стаи, компютърен кабинет, физкултурен салон, работилници по труд и техника.


Външни препратки