Звезден куп: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м [r2.5.2] Робот Добавяне: be:Зорнае скопішча
м r2.5.2) (Робот Добавяне: be-x-old:Зорнае скопішча
Ред 17: Ред 17:
[[ar:عنقود نجمي]]
[[ar:عنقود نجمي]]
[[be:Зорнае скопішча]]
[[be:Зорнае скопішча]]
[[be-x-old:Зорнае скопішча]]
[[ca:Cúmul estel·lar]]
[[ca:Cúmul estel·lar]]
[[cs:Hvězdokupa]]
[[cs:Hvězdokupa]]

Версия от 00:27, 12 декември 2010

Звездният куп е група от десетки до стотици хиляди звезди, задържани от взаимната си гравитация и с предполагаем общ произход.

Два са видовете звездни купове, които астрономите различават:

  • кълбовиден (още наричан сферичен), състоящ се от стотици хиляди стари звезди, между които гравитационното взаимодействие е много силно изразено,
  • разсеян, състоящ се от млади, новообразувани звезди, между които гравитационното взаимодействие е чувствително по-слабо.

Изучаването на звездните купове е от голямо значение в различни области от астрономията. Тъй като звездите в един куп са "родени" по приблизително едно и също време и различните свойства на звездите в купа са функции само на масата, наблюденията над разсеяните и кълбовидните купове спомага за изграждането на теории за звездната еволюция.

Куповете са съществена стъпка в определянето на пространствените мащаби във вселената. Някои от най-близките до Земята купове са достатъчно близки, за да се измерят рзстоянията до тях по метода на паралакса. Звездите от тези купове се нанасят с абсолютните си стойности по оста на светимост в диаграмата на Херцшпрунг-Ръсел. Впоследствие, за всяка подобна диаграма на куп, разстоянието до който не е известно, се правят сравнения спрямо светимостта на звездите в този куп и се прави оценка за разстоянието. Когато се използва този метод, се отчитат червеното отместване и звездната популация в купа.

Външни препратки

Шаблон:Астрономия-мъниче