Вълшебникът от Оз: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: cs:Čaroděj ze země Oz
Wwbot (беседа | приноси)
Ред 58: Ред 58:
[[ko:오즈의 마법사]]
[[ko:오즈의 마법사]]
[[lv:Brīnumainais burvis no Oza zemes]]
[[lv:Brīnumainais burvis no Oza zemes]]
[[ml:ഓസ് നഗരത്തിലെ മാന്ത്രികൻ]]
[[nl:De tovenaar van Oz]]
[[nl:De tovenaar van Oz]]
[[no:Trollmannen fra Oz]]
[[no:Trollmannen fra Oz]]

Версия от 16:40, 25 декември 2010

Тази статия е за книгата на Л. Ф. Баум. За кино-филма вижте Магьосникът от Оз.

Шаблон:Книга инфо „Вълшебникът от Оз“ (Шаблон:Lang-en e детски роман, написан от американския писател Лиман Франк Баум и издаден за първи път от чикагското издателство George M. Hill Company през 1900 г. Илюстрациите са на Уилям Уолъс Денслоу. Баум посвещава книгата „на моя добър приятел и другар, жена ми“.

Романът за малката Дороти е една от най-добре познатите истории в американската популярна култура и е преведен на много езици. Първоначалният ѝ успех става причина Баум да напише и публикува още 13 книги от серията за Оз.

Оригиналната книга е в сферата на общественото достояние в САЩ от 1956 г., а тринадесетте следващи книги попадат в тази сфера през 1986 г. В оригинал е достъпна в Проект Гутенберг.[1] През 1939 г. е създаден филм по книгата с участието на Джуди Гарланд.

На български език

На български език книгата има множество издания, но хронологически първото издание на издателство „Наука и изкуство“ и повечето от следващите издания са озаглавени „Вълшебникът от Оз“: от издателство „Дамян Яков[2], „ПАН[3] и „Труд[4], а като „Магьосникът от Оз“ - от издателство „Бард[5].

Източници

Шаблон:Link FA