Мощи: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: simple:Relic
Xqbot (беседа | приноси)
Ред 75: Ред 75:
[[sr:Мошти]]
[[sr:Мошти]]
[[sv:Relik]]
[[sv:Relik]]
[[th:วัตถุมงคลในคริสต์ศาสนา]]
[[th:วัตถุมงคลในศาสนาคริสต์]]
[[zh:圣髑]]
[[zh:圣髑]]

Версия от 13:20, 27 декември 2010

Мощи на лат. reliquiae (останки) са тялото или частица от тялото на човек, обявен за светец от християнската църква. Още в ранното християнство съществуват вярвания, че светите мощи помагат на вярващите в беда и болести. Мощите стават обект на почитание и църквите, където се намират, стават особени места за поклонение. Прочути са например градовете Бари и Кьолн с мощите на св. Николай и на св. Влъхви. Съхраняват се най-често в реликвиар (реликвиарий) – специален съд или кутия.

Под „нетленни мощи“ се разбира малко или повече добре запазено тяло на светец. В житията на някои светци са описани много такива случаи, но намирането на нетленни мощи при откриването на гроба на свят християнин не е обезателно условие за канонизация.

Каноничната православна практика повелява при възстановяването на една църква, тя да получи мощи от светец. В Католическата църква във всеки олтар задължително е вградена частица от мощите на светец.

Често, пренасянете на мощи, се чества като църковен празник. На 9 май църквата чества пренасянето мощите на св. Николай от гр. Мира (днес гр. Демре до курорта Анталия) в южноиталианския гр. Бари. На този ден през 1087 г. мощите на светеца били посрещнати тържествено и стават цел на поклонници. В църквата Св. Николай в града те се почитат до днес като чудотворни.

Свети мощи в България

При разкопки на църквата св. София в София е намерен сребърен реликвиар.

Църковен ритуал за вграждането на мощи на светец в България не е имало до 2006 г., т.е. близо век - сто години.

Поради честото отсъствие на свети мощи много църкви в България нямат мощи на своя патрон.

В представителната църква във Велики Преслав,построена лично от ичиргу боила Мостич,който е бил погребан по-късно в нея, са открити керамични плочки с надписи.Те са публикувани преди повече от половин век от професор Станчо Ваклинов.Плочките свидетелствуват,че в специална ниша в храма са били отдавани почести на мощи или на части от тях, на високопочитани в православния свят светци-сред тях е света Мария Египетска. Около най-голямата базилика във Велики Преслав,вероятно посветена на Божията Майка,разкрита в последните няколко години от професор Маргарита Ваклинова, бяха открити няколко долепени до кораба външни параклиси или мартирии-мавзолеи.Кой обаче е бил погребан там все още няма писмени данни. Доцент Павел Георгиев от Шумен има солидно изследване за открития преди повече от 40 години мартирий в Голямата архиепископска базилика в първопрестолна Плиска.Според някои изследователи е възможно в него да се били съхранени мощите на първия български светец-Боян Енравота. Особен интерес представлява уникалната гробница в месността Кирека край град Каспичан,част от историко археологическият резерват Мадара.Тя представлява издялано в скалата помещение с приблизителни размери-4 на 4 метра.В едната стена е съхранен монолитен,издялан в самата скала саркофаг.За това,че в него са съхранявани мощи на светец свидетелствува улеят за изтичане на сакрални течности,както и изтритият праг на незапазената до днес монолитна врата.Отляво на входа отвън е издялан филигранен кръст с флорални елементи.Някои археелози предполагат,че е възможно там да се покоили мощите на свети цар Борис Михаил.В близост до гробницата е разкрит ,но недокрай проучен представителен манастир,от където има пряка визуална видимост с Плиска.Други археолози допускат,че е възможно там да е бил погребан духовният вожд на готите свети Епископ Улфила-Вулфила,създател на готската писменост и преводач на Библията на този език.Съседният манастир е един от малкото раннохристиянски.