Джон Кабот: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 32: Ред 32:
== Източници ==
== Източници ==
<references />
<references />
*
* Магидович, И. П., История открытия и исследования Северной Америки, М., 1962. http://www.ozon.ru/context/detail/id/2279858/
* Магидович, И. П., История открытия и исследования Северной Америки, М., 1962. http://www.ozon.ru/context/detail/id/2279858/



Версия от 15:34, 27 декември 2010

Джон Кабот
Италиански мореплавател
John-cabot.jpg

Роден
ок. 1450 г.
Починал
1498-1500, неизвестно
Семейство
ДецаСебастиан Кабот
Джон Кабот в Общомедия

Джон Кабот (Шаблон:Lang-en) или Джовани Кабото (Шаблон:Lang-it) е венециански мореплавател, чиято експедиция до Северна Америка през 1497 г. е може би първото европейско акостиране на континента след това на викинга Лейф Ериксон. Официалната позиция на канадското и британското правителства обаче е че Кабот е акостирал в Нюфаундленд, т.е. не на континента.

Живот

През 1470 г. Кабот е приет в религиозното братство на Св. Йоан Богослов, едно от големите братства във Венеция, което означава, че по онова време е бил уважаван член на общността. През 1476 г. става пълноправен венециански гражданин. През 1483 г. е споменато в документ, че Кабот продал роб в Крит, който бил придобил в територията на султана на Египет, които по онова време включват Сирия, Палестина и Ливан. Кабот е споменат във венецианските документи под името Зуан Кабото. По-късно, в английския двор, Кабот твърди, че е посещавал Мека. През 1484 г. се оженва за Матеа и има трима сина, Лудовико, Себастиан и Санкто. На 5 ноември 1488 г. Кабот напуска Венеция като неплатежоспособен длъжник и се мести във Валенсия, където кредиторите му се опитват да го арестуват като изпращат писмо до властите. Във Валенсия той прави предложения за подобрения на пристанището, но те са отхвърлени. През 1494 г. се мести в Севиля, където работи на строежа на каменен мост над река Гуадалкивир в продължение на пет месеца. Проектът е изоставен с решение на градския съвет от 24 декември 1494 г. Кабот търси подкрепа за мореплаване на запад в Севиля и Лисабон преди да се отправи към Англия.

В Англия

На 5 март 1496 г. английският крал Хенри VII дава писмен патент, упълномощаващ го да плава и прави открития под английски флаг с пет кораба. Кабот отива в Бристъл да се подготви за плаването си. Бристъл тогава е второто най-голямо английско пристанище и след 1480 г. от него са изпратени няколко експедиции в търсене на остров Бразил, разположен някъде в Атлантическия океан според келтските легенди.

Първа експедиция 1497

Копие на Матю в бристълското пристанище

През 1496 г. Кабот отплава от Бристъл с един кораб, но е принуден да се върне поради спорове с екипажа. При второто отплаване Кабот използва един кораб. Матю, с 18-членен екипаж. Той отплава на 2 или 20 май 1497 г. На 24 юни 1497 г. експедицията акостира някъде, вероятно на остров Нюфаундленд или остров Кейп Бретон, като Лабрадор, Нова Скотия и Мейн също са възможности. Нос Бонависта на Нюфаундленд е признат от канадското и британското правителства за мястото, където е акостирал Кабот. На връщане Кабот достига до Бретан, вместо до Англия и се връща в Бристъл на 6 август. Крал Хенри VII награждава мореплавателя с £10, еквивалент на двугодишна работническа заплата, а след това му отпуска и пожизнена годишна пенсия от £20.

Втора експедиция 1498

Според Голямата лондонска хроника Кабот отплава отново на запад в началото на май 1498 г. с флота от пет кораба. Испанският пратеник в Лондон докладва, че единият кораб бил прихванат от буря до брега на Ирландия, но другите продължили плаването. Предполага се, че флотата на Кабот е изгубена, тъй като няма повече информация за съдбата ѝ. Историчката Алуин Ръдок (1916-2005) обаче прави твърдения, че е открила доказателства, че флотата на Кабот се завърнала в Англия след епично двугодишно плаване по източния бряг на Северна Америка до испанските карибски владения.

Външни връзки

Източници