Интерактивен маркетинг: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Премахната редакция 3720960 на 93.152.163.199 (б.)
Ред 1: Ред 1:
Терминът '''интерактивен маркетинг''' е свързан с тенденцията за двустранност в отношенията между [[производител]]/марка и [[потребител]]. При традиционния маркетинг комуникацията е еднопосочна от фирмата към широката публика, като се използват традиционните медии. Интерактивният маркетинг от друга страна се стреми към диалог с отделните потребители, който често пъти е иницииран от самите тях. Потребителят вече не е пасивен реципиент на [[реклама|рекламни]] послания, сега той заема позицията на активна страна. Компанията се интересува от неговото мнение във всеки един етап от развитието на продукта до достигането му да клиентите, качеството на обслужването, комуникацията с клиентите и т.н. Макар че интернет технологиите са силно свързани с интерактивния маркетинг, двете понятия не са синоними, както често се приема. Интерактивният маркетинг е цялостната концепция за диалога между марката и потребителя.
Терминът '''интерактивен маркетинг''' е свързан с нарастващата тенденция за двустранност в отношенията между [[производител]]/марка и [[потребител]]. Той описва комуникацията между двете страни. За разлика от традиционните медии и канали, интерактивните позволяват осъществяването на диалог между марката и потребителя. Потребителят вече не е пасивен реципиент на [[реклама|рекламни]] послания, сега той заема позицията на активна страна, която взема участие в процеса. Според Джон Дейтън (Харвард), “интерактивният маркетинг е възможността да се обръщаш към потребителя, да запомняш какво казва той и отново да се обръщаш към него по начин, който показва, че си спомняме какво ни е казал [потребителят]”. Макар че интернет технологиите са силно свързани с интерактивния маркетинг, двете понятия не са синоними, както често се приема. Интерактивният маркетинг е цялостната концепция за диалога между марката и потребителя и на практика можем да видим приложението му в различни форми, например мобилен маркетинг (чрез SMS, MMS, и др.), маркетинг във форуми, блогове и различни социални мрежи, e-mail и директен маркетинг, интерактивна телевизия и др.

==История==
За първи път за интерактивен маркетинг започва да се говори в началото на 90те години. Джон Дейтон, професор в Харвард, е един от първите учени, които се занимават с темата. Според него “интерактивният маркетинг е възможността да се обръщаш към потребителя, да запомняш какво казва той и отново да се обръщаш към него по начин, който показва, че си спомняме какво ни е казал [потребителят]”. В началото на 90те години интерактивният маркетинг се свързва предимно със създаването на база данни на потребителите, в която да има информация за техните потребителски навици и история, предпочитания и др. (Днес тази идея е доразвита в така наречената стратегия за управление на връзките с клиенти [[en:Customer Relationship Management]]). Целта на интерактивния маркетинг е чрез [[директен маркетинг]] да се развива индивидуални предложения и промоции за клиентите. По това време се развива концепцията за програми за лоялни клиенти, ваучери за отстъпка, персонализирани послания и предложения. С появата на интернет възможностите за интерактивен маркетинг изключително се развиха и подобриха.

==Разлики с традиционния маркетинг==
Една от основните разлики между интерактивния и традиционния маркетинг е в сегментацията на потребителите. Традиционния маркетинг разглежда демографските и психологическите характеристики на актуалните клиенти и предполагаемите промени, които могат да настъпят. Интерактивният маркетинг от друга страна анализира реалното поведение на потребителя, регистрира промените и развитието му и позволява на компанията да персонализира своите послание и предложения.

Следващата основа разлика е в начина на рекламиране на продуктите и услугите на компанията. При традиционния маркетинг рекламата е основното средство за достигане до потребителя, като тя е насочена към широката публика. При интерактивния маркетинг посланието е предназначено и достига до по-малка група или до индивидуални потребители. Това позволява на компанията да персонализира комуникацията си с потребителите и да постига по-добри резултати.

Следващата разлика се крие в каналите за комуникацията с потребителите. Традиционният маркетинг разчита на масовите медии (телевизия, радио, вестници). Интерактивният използва директните канали - поща, телефон, и-мейл, социални мрежи, блогове и др. Това позволява съобщенията да достигат до отделния потребител, а не да се губят в морето от информация.

При интерактивния маркетинг компанията се опитва да достига директно до потребителя, и да намали използването на дистрибуторски канали. Добра илюстрация е възможността за пазаруване директно от сайта на компанията, а не чрез дистрибуторската мрежа.

В новите условия потребителят има възможност да изкаже своето мнение във всяка една област от дейността на компанията. Той се включва в работата на отдела по изследвания и развития и предлага своите идеи и виждания за нови продукти. Клиентите имат възможност да коментират качествата на продуктите и да предлагат подобрения, а накрая участват и в ценообразуването.

Друга важна особеност на интерактивния маркетинг е компанията да свързва своите потребители един с друг, които създават своя общност, обединени от общия им интерес към марката. В комуникацията си компанията трябва да е неутрална и да е загрижена за клиентите си. Тя трябва да предлага максимално много информация и да улеснява максимално потребителите.

==Интернет==


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==

Версия от 21:53, 4 януари 2011

Терминът интерактивен маркетинг е свързан с нарастващата тенденция за двустранност в отношенията между производител/марка и потребител. Той описва комуникацията между двете страни. За разлика от традиционните медии и канали, интерактивните позволяват осъществяването на диалог между марката и потребителя. Потребителят вече не е пасивен реципиент на рекламни послания, сега той заема позицията на активна страна, която взема участие в процеса. Според Джон Дейтън (Харвард), “интерактивният маркетинг е възможността да се обръщаш към потребителя, да запомняш какво казва той и отново да се обръщаш към него по начин, който показва, че си спомняме какво ни е казал [потребителят]”. Макар че интернет технологиите са силно свързани с интерактивния маркетинг, двете понятия не са синоними, както често се приема. Интерактивният маркетинг е цялостната концепция за диалога между марката и потребителя и на практика можем да видим приложението му в различни форми, например мобилен маркетинг (чрез SMS, MMS, и др.), маркетинг във форуми, блогове и различни социални мрежи, e-mail и директен маркетинг, интерактивна телевизия и др.

Външни препратки

Вижте също

Шаблон:Икономика-мъниче