Смесителен пулт: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Fallenblood (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Смесителният пулт''' (англ. '''аудио миксер''', нем. '''мишпулт''') е електронно устройство за смесване (нем. ''мишунг''), пренасочване и корекция на параметрите на аудио сигнали.
'''Смесителният пулт''' (англ. '''аудио миксер''', нем. '''мишпулт''') е електронно устройство за смесване (нем. ''мишунг''), пренасочване и корекция на параметрите на аудио сигнали.

{{микромъниче|16:02, 6 януари 2011 (UTC)}}
== Входни канали ==
Смесителният пулт притежава няколко '''входни канала''' с опции за [[предусилвател|предусилване]], [[тонкоректор|тонкорекция]] (мишпултовете от висок и среден клас често притежават тонкоректор с една или две [[параметричен тонкоректор|параметрични]] честотни ленти), стерео панорама, изходно ниво на сигнала, индикатори за [[премодулация]] на входния и изходния сигнал. Често част или всички канали имат вграден [[микрофон]]ен предусилвател с [[фантомно захранване]]. Съвременните мишпултове често включват вграден [[ефект-процесор]] с цифрови ефекти, вкл. [[дилей]], [[хорус]], [[реверберация]], [[компресор]].

== Master секция ==
Входните канали се сумират в една или повече '''смесителни шини (mixing bus)''', които се регулират в '''master секцията'''. Изходните сигнали от шините могат да бъдат подадени на [[усилвател]], звукозаписно устройство и пр.

==Aux send/return==
Двойката вход-изход '''send/return''' се използва за включване на външни устройства (обикновено ефект - реверб, компресор) по пътя на сигнала. Обикновено такъв вход има един на смесителна шина, а смесителните пултове от висок клас често имат send/return за всеки канал. За свързване на монофоничен сигнал често се използва единичен стерео [[жак]] и кабел, като сигналът от пулта се подава (send) по единия проводник на кабела, а обработеният сигнал се връща (return) по другия.

[[Категория: Аудиотехника]]
[[Категория: Аудиотехника]]

Версия от 16:29, 6 януари 2011

Смесителният пулт (англ. аудио миксер, нем. мишпулт) е електронно устройство за смесване (нем. мишунг), пренасочване и корекция на параметрите на аудио сигнали.

Входни канали

Смесителният пулт притежава няколко входни канала с опции за предусилване, тонкорекция (мишпултовете от висок и среден клас често притежават тонкоректор с една или две параметрични честотни ленти), стерео панорама, изходно ниво на сигнала, индикатори за премодулация на входния и изходния сигнал. Често част или всички канали имат вграден микрофонен предусилвател с фантомно захранване. Съвременните мишпултове често включват вграден ефект-процесор с цифрови ефекти, вкл. дилей, хорус, реверберация, компресор.

Master секция

Входните канали се сумират в една или повече смесителни шини (mixing bus), които се регулират в master секцията. Изходните сигнали от шините могат да бъдат подадени на усилвател, звукозаписно устройство и пр.

Aux send/return

Двойката вход-изход send/return се използва за включване на външни устройства (обикновено ефект - реверб, компресор) по пътя на сигнала. Обикновено такъв вход има един на смесителна шина, а смесителните пултове от висок клас често имат send/return за всеки канал. За свързване на монофоничен сигнал често се използва единичен стерео жак и кабел, като сигналът от пулта се подава (send) по единия проводник на кабела, а обработеният сигнал се връща (return) по другия.