Талиши: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
кат
мРедакция без резюме
Ред 33: Ред 33:
[[Категория:Население на Иран]]
[[Категория:Население на Иран]]
[[Категория:Ирански народи]]
[[Категория:Ирански народи]]
[[Категория:Кавказки народи]]

[[az:Talışlar]]
[[az:Talışlar]]
[[br:Talicheg]]
[[br:Talicheg]]

Версия от 17:02, 6 януари 2011

Талиши

Общ бройнад 1 000 000
По места Азербайджан: 76 800 (1996)[1]
 Иран: 112 000 (1993)[2]
Езикталишки
Религиямюсюлмани(предимно шиити)
Сродни групиИрански народи
Талиши
в Общомедия

Талишите, наричани още толъши, са етнос, обитаващ Северен Иран и Югоизточен Азербайджан. В Азербайджан обитават областите Астара, Ленкоран, Лерик, Ярдъмлъ и частично Масалъ. Говорят талишки език от иранската езикова група. По-голямата част от талишите са мюсюлмани шиити, а останалите са сунити.

История

Толъшите са едни от потомците на древните мидийци. Следи от древната култура се виждат и днес – това са исполински остатъци от изкуствени канали, могили и пр. Страбон пише, че този край се сравнява по култура с Месопотамия или Древен Египет. По късно на тази територия съществуват две мощни държави: Кавказка Албания (Алвания) или Аран (от 4 век пр.Хр. до 9 век сл.Хр.), и Атропатена. По време на арабските завоевания тази територия е наречена Азербайджан (т.е. "земя на вечно горящите огньове", от "зар" – светлина, огън, заря). В началото на 19 век Талишкото ханство (основано през 17 век) влиза в състава на Руската империя.

Религия

Освен догматическия мюсюлмански пантеон, у талишите е запазен и култът към редица местни богове от домюсюлманския период и свързаната с тях система от вярвания. Към тях принадлежи например Сийах-Галеш — божество покровител на едрия рогат добитък. Сред талишите шиити му съответства Хезер-Наби (Свети Сергий, на арменски: Сурб Саргис). Талишите особено почитат пророк Мойсей, който е един от главните персонажи на техния фолклор и с чието име е свързан цял комплекс от различни предания, разпространени сред тях. Приблизително 80% процента от талишите спазват принципите и догмите на исляма.

Култура и бит

За традиционния бит са характерни патриархалните институции (взаимопомощ, кръвно отмъщение, гостоприемство). До днес са запазени талишки сватбени и трудови песни. През 1928 г. въз основа на латиницата е създадена талишката азбука. В училищата се преподава на езика азери (в Азербайджан) и на фарси (в Иран). Днес талишката общност в Азербайджан изпитва голямо влияние на азербайджанския език и базираната върху него култура. Аналогична е ситуацията и в Иран.

Поминък

Традиционни поминъци са земеделието (пшеница, ориз, чай, цитруси, зеленчуци, овошки), животновъдство (едър рогат добитък), бубарство, тъкачество (коприна и памук). И днес аграрно-промишленият комплекс е основа на икономиката на региона. Природно-икономическите условия са много подходящи за развитието на селското стопанство — това са влажният субтропичен климат, плодородните почви, наличието на водни запаси и достатъчното количество работна ръка. Преобладават ранните посеви, зеленчукопроизводството, отглеждането на чай, лозарството.

Външни препратки