Беледие хан: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.5.1) (Робот Промяна: ru:Беледие-Хан
Nmpetkov (беседа | приноси)
Ред 32: Ред 32:


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
* [http://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=placeinfo&idPlace=6 Катерачен обект Беледие хан]
* [http://buro-radetsky.bg/excurzia_182-124-0.html Скалите на Беледие хан]
* [http://buro-radetsky.bg/excurzia_182-124-0.html Скалите на Беледие хан]
* [http://www.kostinbrod-business.com/component/option,com_ponygallery/Itemid,8/func,detail/id,3/ Снимки на Беледие хан]
* [http://www.kostinbrod-business.com/component/option,com_ponygallery/Itemid,8/func,detail/id,3/ Снимки на Беледие хан]

Версия от 08:20, 23 януари 2011

Карта на Беледие хан

Беледие хан е селище в Западна България, разположено в землището на село Градец. Намира се в Община Костинброд, Софийска област.

География

Беледие хан се намира на 26 км от центъра на София и на 18 км от околовръстния път, по Ломско шосе (София - Петрохан - Берковица - Монтана - Лом). На 1,3 км от селището, тече река Крива. Реката се образува от сливането на два по-малки потока, извиращи край Чибаовци и Царичина в Мала планина. По течението ѝ има множество къси, но дълбоки проломи с красиви скални откоси. Река Крива се спуска към Софийското поле и се влива в река Блато, която е приток на река Искър.

Силно варовитият терен е причина за динамичния релеф и наличието на многообразни карстови форми - пещери, карстови полета, валози и др. Формирал се е специфичен микроклимат и богато разнообразие на природни местообитания. Една от главните ценности на местността са пещерите, с техните скрити обитатели - голям брой видове прилепи, както и множество скалолюбиви растения. Местността предлага подходящи обитания и за множество птици. Природата в околностите на Беледие хан е съхранила редица редки представители на флората и фауната, много от които днес са защитени видове.

История

Селището е възникнало на мястото на стар римски път. Във времената на турското робство тук е съществувал "Общински хан"(belediye/тур./- община), където пътуващите с конски впрягове са заменяли уморените коне със свежи. В хана пътниците са си почивали преди изкачването на планината към прохода Петрохан. В края на 19 век около стария хан са започнали да се настаняват и първите заселници от село Градец. Част от тези хора, били жителите на опожарено от турците село, което се намирало по поречието на река Крива в местността Водениците. Селото се е казвало Кривина и е било наречено по името на криволичещата край него река. Мнозинството от жителите му прогонени от турците, се спуснали към Софийското поле и основали днешното село Кривина, сега квартал на София.

За името на селото има различни легенди. Според една от тях, името идва от дъщерята на един от ханджиите Бела. Над селото, по стария римски път, има полуразрушени останки от древно селище.

Културни и природни забележителности

Беледие хан е интересен и посещаван от спелеолози. В околностите му във варовиковите скали са открити около 30 пещери. Посетилите ги твърдят, че тези пещери не отстъпват по красота и най-известните в България. Беледие хан представлява интерес и за любителите на скалното катерене. Скалите в района са едни от най-ранно посещаваните от софийските катерачи още през 30-те години на 20 век.

Беледие хан е любимо място за отдих и туризъм сред природата. През 1964 г. тук с много доброволен труд е построена хижа Люляка, която днес е обновена и разширена. Местността в района на Беледие хан е предложена от Българската фондация биоразнообразие за защитена местност. Влиза в състава на общоевропейската мрежа от защитени територии Натура 2000.

През есента на 2008 година над река Крива бе построен нов мост, който дава възможност на посетителите на района край хижа Люляка да достигнат до любимите си места за пикник и разходки, да ползват новоизградена беседка и възстановената детска площадка, както и да се запознаят с богатото биоразнообразие на Беледие хан.

Редовни събития

Преди години е се е провеждал традиционен годишен събор на 2 юни. След 1989 г. тази традиция изчезва.

Други

На 1,3 км от Беледие хан се намира хижа Люляка разполагаща с 35 легла, туристическа кухня и столова. Покрай хижата тече река Крива, край която има множество живописни поляни, подходящи за пикник. Смята се, че в района има заровени злато и несметни богатства, което го прави и интересен обект за любителите иманяри.

Перспективи

Далечна инфраструктурна перспектива предвижда евентуално реализиране на тунел под Петрохан, след построяването на мост над р. Дунав при Видин. Така Общоевропейският коридор №4(Дрезден-Прага-Братислава-Будапеща-Крайова- София-Солун/Истанбул) ще минава от трасето на път II-81 при Беледие хан в югозападна посока към Сливница и АМ "Люлин".

Външни препратки