Миа Вашиковска: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м премести „Мия Уасиковска“ като „Мия Васиковска“: IPA - в статията
м r2.7.1) (Робот Добавяне: et:Mia Wasikowska
Ред 43: Ред 43:
[[en:Mia Wasikowska]]
[[en:Mia Wasikowska]]
[[es:Mia Wasikowska]]
[[es:Mia Wasikowska]]
[[et:Mia Wasikowska]]
[[fa:میا واشیکوفسکا]]
[[fa:میا واشیکوفسکا]]
[[fi:Mia Wasikowska]]
[[fi:Mia Wasikowska]]

Версия от 09:50, 25 януари 2011

Мия васиковска
Мия васиковска (2010)
Мия васиковска (2010)
Родена
Активност2004–днес
Значими ролиАлиса в Алиса в страната на чудесата
Уебсайт
Мия васиковска в Общомедия

Мия Васиковска (Шаблон:Lang-en, vaɕiˈkɔfska) е австралийска актриса. Стана известна с ролята си на Софи в американския сериал In Treatment, излъчвано по HBO. Поредицата от малки роли я довели до появяване в един от най-чаканите филми на Тим Бъртън – „Алиса в страната на чудесата“ (2010).

Биография

Васиковска е родена и отраснала в Канбера, Австралия. Майка ѝ е фотограф от Полша, а баща ѝ е австралийски художник. Тя е средното дете от три в семейството – има по-голяма сестра и по-малък брат. В свободното си време, Мия се изживява като фотографка. Уасиковска е обучена, като балерина, когато е била на 9 години. Въпреки на 14-годишна възраст, желанието ѝ за балет, намаляло, „Започнах да бъда много негативна по отношение на физическото съвършенство“.

Кариера

През 2004 г. става носителка на първата си награда с участието си в двесерийната австралийска сапунка „All Saint“. През 2006 г. се появява в филма „Suburban Mayhem“, за който тя получи награда за Млада актриса AFI награди. Също и играе в няколко късометражни австралийски филма. През 2008, след дълго търсене, Тим Бъртън избра Уасиковска да игра главна роля в Алиса в страната на чудесата. Тя изпълнява ролята на 19-годишната Алиса, която се връща в Страната на чудесата, заедно с Джони Деп, Хелена Бонам Картър и Ан Хатауей.